Вибори мера в Івано-Франківську: альтернатива є, і не одна

23 вересня, 2015 (06:40:28)

За інформацією «Версій» на конференції політичної партії блок Петра Порошенка «Солідарність», який відбудеться завтра ввечері в приміщенні Івано-Франківського музично-драматичного театру, буде оголошено, що в боротьбу за посаду міського голови Івано-франківська вступає новий гравець.
Джерела повідомляють, що це буде народний депутат України Ігор Насалик, кандидатуру якого вже погодили в Києві, де Ігор Степанович провів ряд зустрічей на рівні Кабінету міністрів.
Що привнесе висунення Насалика і його, певною мірою несподіване, втручання в передвиборчу боротьбу? Чи вплине це на розстановку сил, чи поламає комусь плани, а комусь взагалі сплутає всі карти?
Без усякого сумніву можна констатувати, що участь Ігоря Насалика у виборах кардинально перерозподілить голоси виборців. І якщо важковаговики виборчих перегонів Віктор Анушкевичус та Олександр Шевченко вже було склали собі приблизну картину потенційних відсотків, то тепер знову треба брати до рук калькулятор, бо за різними джерелами Ігор Насалик, ще не вступивши в боротьбу, вже має від 10 до 15 відсотків підтримки.
Чиї голоси може відібрати Насалик в Анушкевичуса? Голоси тих, хто б голосував не так за чинного міського голову, як проти Шевченка. Звичайно, Анушкевичус при цьому збереже свій залізобетонний адміністративний електорат, але на антишевченківські голоси йому вже не варто аж так покладатися.

Що ж до Олександра Шевченка, то тут ситуація наступна. Навряд чи ті, хто проти Анушкевичуса віддали б свої голоси ставленику Ігоря Коломойського. Вони швидше б проголосували за третю силу і цією третьою силою судячи по всьому стає Ігор Насалик, певним чином граючи на електоральному полі Володимира Чорноуса, який здобув перемогу в проекті «Відкритий Праймеріз: народний відбір кандидатів у владу», котрий було ініційовано ГО «Громадський форум Івано-Франківська» і, відповідно, теж візьме участь у виборах на посаду міського голови.
chornous Тобто, як бачимо, всі заяви Олександра Шевченка про його безальтернативність, є не більше, ніж намаганням переконати не так виборця, як себе самого. Альтернатива є, і не одна.
shevchenko Втім, повернемося до Ігоря Насалика. Які в нього переваги, якщо порівнювати з «безальтернативним» Шевченком. По-перше, це так званий «ефект Калуша». Адже всім відомо, що з приходом Насалика на посаду міського голови цього міста, там відбулися разючі зміни. Мова і про ремонти будинків, і про дороги, в про залучення коштів. Тут можна згадати і таку річ, як викорінення незаконної торгівлі на вулицях Калуша, і те, що базар, куди цю торгівлю перенесли, належить місту, а не якомусь сумнівному підприємцю з кримінальним шлейфом. Не слід забувати і проте, що ліки в лікарнях Калуша безкоштовні для тих, хто проходить там лікування. Виборець цілком може спроектувати калуські досягнення Насалика на Івано-Франківськ і зробити вибір.
nasalikgor Та й підтримка в столичних кабінетах все ж мала б полегшити роботу міському голові, а не ускладнити її, як цілком може бути у випадку Олександра Шевченка, чий патрон Ігор Коломойський, як відомо, в конфлікті з керівництвом держави.
Одним з плюсів, який певна частина виборців бачить в кандидатурі Олександра Шевченка можна виразити в слогані, який використовують прихильники цього кандидата – «Збудував Буковель, збудує Івано-Франківськ». При цьому його вважають мало не власником цього курорту, хоча, насправді він був там лише директором, а ось хто справжній власник, то тут історія дуже заплутана і не вельми чиста.
До того ж, в плюс Шевченку не йде тендерний скандал, який минулого місяця розгорнувся в Службі автомобільних доріг області. Нагадаємо, тоді Олексанр Шевченко з групою осіб, фактично силоміць увірвався в кабінет, де відбувалося засідання тендерного комітету і заволодів конфіденційною документацією. При цьому, через кількох народних депутатів, чинився тиск як і на тендерний кабінет, так і на начальника САД, Миколу Проціва, який зрештою написав заяву про звільнення. Шевченко ж вибив підряд для підконтрольної йому фірми ПБС, хоча запропонована ним ціна перевищувала пропозицію найближчого конкурента на 70 млн. гривень.
Словом, Олександр Шевченко нашкодив сам собі більше, ніж це могли зробити його конкуренти.
Що ж до Ігоря Насалика, про якого, власне, мова, то в мінуси цього політика можна включити часту зміну політичних партнерів (що може свідчити як і про відсутність чіткої ідеологічної позиції, так і про прагнення досконалості). Другим мінусом, який може певним чином відбитися на виборі мешканців Івано-Франківська, можна назвати те, що Ігор Насалик не є мешканцем нашого міста і, за великим рахунком, не має і не мав до нього ніякого відношення. До останнього часу.
Схоже, на нас чекають такі вибори міського голови, які принаймні не назвеш нудними. І, швидше за все, це «кіно» буде двохсерійним. Тобто, другий тур нам забезпечено, бо шанси є у всіх.


Повернутися до списку новин


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник