Нові проблеми при оформлені спадку в селі

З 1 січня 2016 люди змогли оформити спадок після смерті родичів, не тільки в місті обласного значення або регіонального центру, а й за місцем проживання померлого на момент його смерті в селі, де немає нотаріуса. Вона вступила в силу №1709-VII Акту 10.20.2014 року, який вніс зміни до Цивільного кодексу України та Закону "Про нотаріат".

Але чи насправді в будь-якій сільській раді тепер можна буде отримати свідоцтво про спадщину? Для отримання додаткової інформації, говорить керівник юридичної програми Рого "Комітету виборців України", адвокат Миколи Глотов:

Проте, на практиці, хоча ці положення і вжити заходів, вони не де-небудь в найближчому майбутньому, щоб повністю заробити. Справа в тому, що відповідно до Статті 37 Закону "Про нотаріат" у сільській місцевості в уповноважених посадових осіб місцевого самоврядування мають право приймати такі нотаріальні дії:

1) вживати заходів, щоб захистити спадкового майна;
2) посвідчувати заповіти (крім конфіденційних)
3) видача дублікатів документів завірені ними;
4) вказують на правильність копій (копії) документів і виписок з них;
5) засвідчує справжність підпису на документах;
6) видають свідоцтва про спадкування;
7) видавати свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя.

У той же час посадові особи місцевого самоврядування в селах не мають право видавати документи, призначені для використання за межами державного кордону.

Проте, видати свідоцтво про спадщину і свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя може тільки уповноважені посадові особи сільради, мають вищу юридичну освіту, досвід роботи в області закону, принаймні трьох років, проходив протягом року стажування в громадському нотаріуса або приватного нотаріуса, пройшли навчання по роботі з і тільки державні реєстри, які працюють в системі Міністерства юстиції України, і пройшло експертиза зі спадкового права в порядку, встановленому Міністерством юстиції.

Не секрет, що в наш час, в кожному селі, є фахівці, які мають вищу юридичну освіту з досвідом роботи в галузі права не менше трьох років. Не кажучи вже про ряд інших зазначених вище умов, які більшість посадові особи місцевого самоврядування в сільських районах в даний час не відповідають. Крім того, сільради, що уповноважені особи могли в повній мірі виконувати дії по реєстрації спадкування, повинні бути постійний доступ до ряду державних реєстрів. А для цього потрібен якісний і стабільний інтернет.

Таким чином, з 1 січня 2016 року жителі сіл, де немає жодного нотаріуси і де немає ніякої можливості, щоб виконати вищезгадані законодавчі зміни, для оформлення спадщини в майбутньому будуть змушені перейти до райцентру.

Маючи це на увазі, керівники місцевих громад повинні думати про те, як вони будуть надавати можливість для жителів отримувати послуги з оформлення спадщини на місці без поїздки в міста або села. Зокрема, вони повинні знати, хто це буде робити (кадрів), на якому (логістики) і як це буде доступ до електронних баз даних (потреба в швидкісний інтернет-з'єднання).

Варто зазначити, що на сьогоднішній день більше шансів увійти в високоякісні адміністративні послуги (в тому числі видачі документів про власність на спадщину) об'єднали результаті децентралізації реформ територіальних громад. Зрештою, вони в даний час працюють різні програми грантів для підтримки ініціатив, спрямованих на їх розвиток.

Юридичний відділ Рого КВУ


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник