Івано-Франківськ: пам'ятки перлини Західної України

    Пам'ятки цього міста, міста Івано-Франківськ - це суміш старовини, краси і величі. Це місто по праву є важливим культурним центром західної України і просто обов'язковим до відвідин. Особливо гарний Івано-Франківськ влітку: безліч квітів, зелені дерева і аромати створюють унікальну атмосферу. Відправся в подорож по Україні і подивися на пам'ятки Івано-Франківська!

 Колегіальний костел (Художній музей)

Колегіальний костел є одним з найцінніших архітектурних і духовних пам'яток Івано-Франківська та всієї України. Звели його в далеких XVII-XVIII століттях як усипальниці родини Потоцьких, що володіли містом в ті часи. На східній стіні перед контрфорсами розміщений герб Потоцьких "Пилява". Костел виконаний в стилі бароко з елементами ренесансу. В інтер'єрах костелу можна подивитися на фрески А. Фабянского. У радянські часи храм не працював. Зараз тут розміщена експозиція Музею мистецтв Прикарпаття, де представлені зразки галицького іконопису, барокова скульптура Гуддера і Пінзеля, творчість класиків західноукраїнського малярства, а також роботи польських, австрійських, німецьких та італійських майстрів ХVIII-XX ст.

Ратуша (Краєзнавчий музей)

Ратуша на площі Ринок є найбільш впізнаваним символом міста. Її побудували в 1932 році і на той момент це була найвища будівля міста: 49,5 м. Український прапор було піднято над будівлею ратуші в квітні 1990 р Тут можна подивитися кілька експозицій Краєзнавчого музею, всього 120 тисяч предметів.

Кафедральний Воскресінський собор

Кафедральний Воскресінський собор є головною греко-католицькою святинею Івано-Франківська. Цей храм побудований за правилами австро-баварської архітектурної школи з чіткими рисами класицизму. Цікаво, що з огляду на це, все ж верхівки веж виконані в стилі гуцульської дерев'яної архітектури. В інтер'єрі можна подивитися на дивовижної краси великий п'ятиярусний іконостас, виконаний українськими художниками А. Монастирським і М. Сосенко.

 Cтометрівка

«Стометрівка» - це пішохідна частина вулиці Незалежності що починається на  Вічевому майдані і тягнеться до вулиці Івана Франка. Насправді її довжина близько півкілометра, але назва вже назавжди закріпилося у місцевих жителів. Це найпопулярніша прогулянкова зона міста з безліччю вуличних кав'ярень та ресторанів, бутиків і книгарень.

 
Бастіон

Від давньої Івано-Франківської фортеці в сучасному місті залишився тільки фрагмент оборонної стіни з бастіоном, які можна подивитися в реконструйованому вигляді. Закладена фортеця була ще в 1662 році: вона захищала місто від турецької облоги вже в 1672 році. Зараз в казематах бастіону розташована однойменна галерея: торгово-розважальний комплекс з терасою для прогулянок, сувенірними крамницями, бутиками, кафе і рестораном.

Вірменська церква

Вірменський костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії жителі міста називають просто «блакитна церква». Найвища будівля з двома вежами в стилі зрілого бароко знаходиться поруч з ринковою площею. Храм був побудований в XVIII столітті на місці дерев'яної церкви на честь чудотворної ікони Богородиці. В оформленні інтер'єру переважає дерев'яна скульптура, стіни прикрашені фресками. Зараз церква відкрита для прихожан як Свято-Покровський собор УАПЦ.

Міське озеро

Озеро з'явилося в 1955 році і з тих пір місцеві жителі нарекли його «Станіславське море». Це одна з основних зон відпочинку Івано-Франківська. Тут працює човнова станція і знаходиться найромантичніше місце - місток, що веде на «Острів любові».

Дем'янів Лаз

Досить трагічне місце, адже в урочищі Дем'янів Лаз масово розстрілювали в'язнів тюрми НКВС в 1941 р Загалом тут загинуло близько 524 осіб. На згадку про них в 1998 році відкрили меморіальний комплекс «Дем'янів Лаз», а в 2009 році - музей. Назва урочища прямо пов'язане з ім'ям одного з місцевих селян Дем'яна, який володів ділянкою Пасічнянського лісу.

Замок Потоцьких

Зараз замок перебуває в не найкращому стані, але все ж його можна відвідати. Заклали його в 1672 році, потім не раз реконструювали і добудовували. В результаті кропіткої роботи замок складався з триповерхового палацу, оточеного оборонними валами і бастіонами, бічних службових будівель і парку в центрі замкового двору. На жаль, добре збереглася тільки парадна палацова огорожа, яка відділяла замок від міста, з в'їзними воротами, прикрашеними лицарськими символами, яку реконструювали. Зі зворотного боку замку можна побачити залишки валів і бастіонів, на одному з яких встановлений монумент «Знесіння» з 3-метровою скульптурою Ісуса Христа.

А які ще пам'ятки Івано-Франківська ви радите подивитися?


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник