Як правильно вибрати сканер штрих-кодів, основні критерії.

Перш за все нам потрібно зрозуміти, що таке сканер штрих-кодів і які його основні характеристики, і тоді нам стане легше вибрати цей сканер для своїх потреб.

Сканер штрих-коду - це пристрій, який зчитує штрих-код, нанесений на упаковку товару, і передає цю інформацію в комп'ютер, касові апарати, POS-термінали.
Будова сканера штрих-кодів
Штрих-код, що несе в собі інформацію для ідентифікації товару, наноситься на упаковку товару при виробництві виробником або друкується за допомогою спеціалізованого принтера - принтера етикеток і зчитується сканером.
Сканери штрих-коду широко використовуються в сфері торгівлі та послуг для швидкої ідентифікації товару, при продажіі, складуванні, бібліотечній справі при видачі книг і т. д.

 

Всі сканери для штрих-кодів діляться на такі:

  • світлодіодні;
  • автономні або бездротові;
  • лазерні;
  • багатоплощинні.              

Насамперед буде справедливо приділити увагу світлодіодним моделям, так як з'явилися вони раніше всіх інших. Такі сканери штрих-кодів коштують недорого, мають ударостійкий корпус і служать протягом багатьох років. На жаль, в наш час вони зустрічаються вкрай рідко. Справа в тому, що зчитування за допомогою них можливо лише з ідеально рівних поверхонь.

Крім цього, пристрої вимагають наявності якісного освітлення на робочому місці. У комплекті зі сканером йде підставка. Лише на перший погляд вона підвищує комфорт від роботи з пристроєм. Володіє великими розмірами і постійно домагатися впасти. Одним словом, купувати світлодіодний сканер для штрих-кодів слід лише для просторого складу з хорошим освітленням або роздрібного магазину з невеликою прохідністю покупців.

Класифікація сканерів штрих-кодів

  • бездротові

У гіпермаркетах електроніки, а також на складах, де здійснюється робота з великогабаритними товарами, доцільно задіяти бездротові сканери для штрих-кодів. Вони укомплектовані радіозвязком Bluetooth, за допомогою якого і відбувається обмін інформацією з комп'ютером. Їх можна використовувати лише на площі в 100 кв.м. Це радіус дії радіоканалу. Функціонує в двох режимах - накопичувальному і бездротовому. Що стосується другого, то він зрозумілий, а от накопичувальний акумулює отримані відомості і пізніше, після того, як буде приєднаний до комп'ютера, передає дані
на жорсткий диск.

  • лазерні

Випускаються різних розмірів і форми. За рахунок використання лазерної технології в роботі, такі прилади здатні розпізнати штрих-коди на будь-яких поверхонь і при будь-якому рівні освітлення. Щоб відсканувати зображення досить піднести пристрій на відстань в 10-15 см. Допускається їх експлуатація в автоматичному режимі.

  • багатоплощинні

Є вдосконаленим різновидом лазерних моделей. Тут один лазерний промінь дробиться на кілька. В результаті можна сканувати штрих-код під будь-яким нахилом. Коштують багатоплощинні сканери для штрих-кодів дорого, але їх покупка буде цілком виправдана.

 

Як працює сканер штрих-кодів?

Для того, щоб здійснити правильний вибір пристрою для потреб своєї торгової точки, що реалізує товари або послуги, необхідно розуміти принцип роботи такого пристрою, його основні характеристики, можливості та функції. Даний огляд допоможе розібратися в самих основних питаннях, що стосуються роботи торгового скануючого обладнання.

Як працює подібний прилад, які принципи його дії? Його використовують в першу чергу для зчитування закодованої інформації про товар, що дозволяє повністю автоматизувати обліково-торговельні процеси і заощадити час оператора при відпустці множинних товарів або послуг. Використання обладнання відрізняється простотою і інтуїтивної зрозумілістю, тому освоїтися з їх застосуванням досить легко.

Принцип дії всіх сканерів заснований на ідентифікації штрих-коду за рахунок трьох основних видів зчитувачів:

  • світлодіодного;
  • лазерного;
  • двовимірного.

Пристрої на основі світлодіодного зчитувача використовують червоне світло, як випромінююче джерело, завдяки чому інформація коду інтерпретується програмою.

Лазерні зчитувачі вміють зчитувати коди, які мають поганий контраст, проблемно розпізнаються або мають потертості. Вони зчитують код зі значної відстані, що перевищує 50 см. А також забезпечують високу швидкість зчитування, відрізняються більш широким оглядом в обох площинах - горизонтальній і вертикальній. Завдяки лазерному зчитувачу добре обробляються тільки одномірні лінійні коди.

Устаткування на основі двовимірного (2D) зчитувача використовує спеціальні фотосенсори. Іміджевий сенсор забезпечує підвищену швидкість зчитування і декодування (до шістдесяти кадрів за одну секунду) і характеризується відмінною роздільною здатністю. Такі зчитувачі є найбільш універсальними, так як можуть декодувати всі відомі сьогодні типи кодів.

Сканування кодів

Сканування складається з двох етапів:

наведення;

сканування.

Наведення пристрою варто почати з визначення скан-відстані. Діапазон робочої відстані різний у тих чи інших моделей. Грає свою роль і розмір

коду, і дальність скануючого променя. Якщо діапазон оптимальний, сканування здійснюється швидко і якісно. Занадто малі або великі дистанції

ускладнюють цей процес. Модулі сканування мають таблиці зон розшифровки, тому на них також потрібно орієнтуватися, направляючи сканер на тій чи іншій відстані до коду.

Кут сканування штрих-коду оптимізує процес зчитування. Променеві пучки, що відображаються кодом в сканер, можуть «засліпити» пристрій. Тому сканування не повинно відбуватися під дуже гострими кутами, щоб пристрій збирало розсіяне випромінювання правильно.

Після того, як оператор переконається в завантаженні правильного застосування для сканування, він повинен направити вікно пристрою на код. Індикатор готовності повинен загорітися, тим самим повідомляючи про те, що промінь готовий. Якщо пристрій орієнтований правильно щодо коду, зелена індикація і звуковий сигнал повідомлять про зчитуванні інформації.

Таким чином, використавши наведену в даній статті інформацію, ви легко зможете вибрати сканер штрих-кодів, якій повністю відповідає вашим потребам!

 
 


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник