Проблема побутових стоків і новітні технології очисних споруд


Причину необхідності впровадження нових технологій очищення стоків і потребу будувати новітні очисні споруди ми можемо розглянути на прикладах побутового рівня з використанням технології BIOTAL . Ці ж приклади можна використовувати і для промислового виробництва, де масштаби принесеної шкоди екології є ще більш значними. Багато хто з людей останнім часом прагнуть жити за містом. Приміські зони обростають котеджними містечками, будинки ростуть, як гриби після дощу. І ось будівництво наближається до завершення, котедж стає все більш придатним для проживання, і невблаганно постає питання: що робити зі стічними водами?

Найпростіше рішення - це викопати так званий септик (один або два колодязі із залізобетонних кілець) і періодично викликати асенізаційну машину для відкачування. Наприклад, сім'я з п'яти чоловік споживає за мінімальними санітарними нормами 1000 л води на добу, тобто при такому водоспоживання асенізаційну машину (на 4 куб.м) довелося б викликати раз в чотири дні. Навіть якщо скоротити норми водоспоживання наполовину, все одно періодичність виїзду машини складе один раз у вісім діб. Вартість виїзду асенізаційної машини — від 15 до 30 $, і в рік необхідно буде викласти від 700 до 1400 $. Але в реальності все йде не так.

До котеджу машину викликають в кращому випадку раз на місяць. Куди поділося все інше (а це як мінімум 15 кубів забрудненої води в місяць)? Все дуже просто — вода пішла в ґрунти без очищення. Адже багато хто робить септики без дна, і неочищена вода потрапляє прямо в ґрунт під ділянкою, а потім в колодязі і свердловини, по дорозі реагуючи з хімічним складом ґрунтів і отруюючи водні горизонти продуктами цих реакцій. Інші зливають стічну воду з септика в поля, де заражають ґрунти. Треті зливають стічну воду в зливові водотоки, звідки вона потрапляє у водойми, роблячи їх непридатними для купання людей і життя риб.

Тому воду з багатьох свердловин і колодязів не можна пити без очищення. Свідоцтво про власність на землю не видається без погодження з санітарно-епідеміологічними службами. У більшості випадків СЕС вимагає надання договору на установку на заміській ділянці очисної споруди. Очищення стічних вод — не черговий захід, який проводиться з метою уникнення штрафних санкцій, а життєва необхідність. Промислові підприємства додають до всього сказаного вище ще більші обсяги неочищених стоків, небезпечні для здоров'я хімічні сполуки і важкі метали. Застарілі традиційні очисні споруди є небезпечними техногенними зонами, які, крім забруднення поверхневих вод і ґрунтів, ще й продукують небезпечні для здоров'я летючі продукти, що поширюються на десятки кілометрів. Свідченням тому є неприємний запах, який присутній на традиційних очисних спорудах. У всьому світі люди, які проживають біля очисних споруд, страждають численними важкими захворюваннями. У всьому світі спостерігається дефіцит чистої води та систем очищення стічних вод. У деяких країнах ці проблеми знайшли масштабів національного лиха.

В даний час в нашій країні більш ніж половина підприємств і населених пунктів не мають очисних споруд. У зв'язку з жорсткістю вимог екологічних служб обсяг споживачів буде розширено бо багато які наявні традиційні очисні споруди потребують реконструкції й не виконують своїх функцій по очищенню стоків.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник