Новий порядок реєстрації нерухомості в Україні - як діяти?

Реєстрація нерухомості

 

Реєстрація права власності

 

При операціях з нерухомістю, що вимагають реєстрації, насамперед виникають питання: який порядок оформлення права власності, наприклад, на придбаний будинок, і які документи для цього потрібні. Наша компанія ANC Project https://anc-project.com/ua/reestraciya-vlasnosti.html може проконсультувати Вас і порадити нотаріусів, які є хорошими фахівцями своєї справи. При цьому не потрібно платити гроші за посередницькі послуги, але бути впевненим, що все буде зроблено згідно закону. Угоди з нерухомістю вимагають особливої уваги, оскільки стосуються об'єктів власності. А в даному випадку в них, як правило, вкладаються значні кошти, в першу чергу фінансові. Тому врахувати всі деталі для того, щоб угода і її документальний супровід відбулися в точній відповідності з нормами закону, надзвичайно важливо.

 З 2016 року в Україні змінені правила реєстрації прав власності на об'єкти нерухомості, а також порядок надання цієї послуги. Нововведення, які зумовив прийнятий закон, істотно спростили процедуру реєстрації нерухомого майна та оформлення прав власності. Тепер вся інформація про це надходить і зберігається виключно в електронному вигляді. Порядок державної реєстрації права власності на квартиру, оформлення нежитлового приміщення, а також прав на інше нерухоме майно передбачає внесення відомостей про це в мережі Інтернет.

 

Головні зміни

 

 До введення в дію нового порядку Державною реєстраційною службою видавалося свідоцтво про право власності в паперовому вигляді, з підписами і печатками. Тепер же це скасовано. Первинну реєстрацію сьогодні можна оформити у нотаріуса, без зайвих витрат часу і нескінченних черг. І нехай вартість такого варіанту трохи вище, ніж обійдеться держреєстрація прав на нерухомість, термін процедури в цьому випадку скорочується значно. Нотаріуси мають повноваження нарівні з державними реєстраторами та можуть оформляти все те ж саме, що раніше реєструвалося тільки в державних установах. При держреєстрації або нотаріальному оформленні відомості про нерухоме майно вносяться в електронний Державного Реєстру прав власності в Україні. Замість свідоцтва про право власності власнику зареєстрованого об'єкта видається інформація про внесення відомостей до електронного реєстру, доступ до якого відкритий для всіх. При необхідності з реєстру можна отримати виписку в електронному або паперовому вигляді.

Процедура оформлення прав власності

 Державна реєстрація прав власності в Україні зазнала змін, проте перелік документів для оформлення права на нерухомість залишився колишнім. Для реєстрації права власності необхідно пред'явити цивільний паспорт і ідентифікаційний код (ІПН), договір купівлі-продажу (обміну, дарування), заповіт або інші правовстановлюючі документи, а також скласти заяву в електронній базі даних. Також потрібно буде сплатити адміністративний збір за ставками відповідно до термінів реєстрації та внести плату за надання інформації з електронного реєстру. Квитанції для оплати надаються разом з іншими документами. Документи потрібні виключно у вигляді оригіналів, пред'являти ксерокопії немає необхідності. Вони будуть тут же відскановані державним реєстратором або нотаріусом і разом із заявою внесені в базу даних у вигляді електронних копій. Після того, як подано документи і оформлено заяву, проводиться їх перевірка на відповідність підстав для реєстрації майнових прав. При цьому відповідальність за достовірність наданих даних повністю покладається на заявника. Рішення про реєстрацію або про відмову формується також тільки в електронному вигляді. Якщо рішення прийнято на користь заявника, в Державному реєстрі створюється розділ, куди вносяться всі необхідні відомості з подальшим формуванням інформації для вільного користування заявником. З реєстру може бути видана (або роздрукована заявником самостійно) виписка у вигляді звичайної роздруківки, без печаток і підписів. Терміни реєстрації права власності залежать від виду нерухомості і обчислюються з моменту внесення заяви в електронну базу даних. Звичайна житлова нерухомість повинна бути зареєстрована протягом п'яти робочих днів. Для реєстрації підприємств відводиться до чотирнадцяти робочих днів.

Грамотна юридична допомога - гарантія Вашої повної захищеності

Державна реєстрація нерухомого майна, завдяки оновленому порядку, стає доступною, швидкою і зручною. Кожен громадянин сьогодні отримав право самостійно вирішити, яким чином, за яку вартість і часовий період узаконити майно. Новий порядок відповідно до прийнятого закону приніс масу переваг. Однак разом з тим народилося і чимало сумнівів. Багато українців, особливо старшого віку, до сих пір найбільш прихильно ставляться до документів в офіційній паперовій формі з усіма належними реквізитами. Такий варіант звично вважається найнадійнішим в порівнянні з електронними носіями, до яких зберігається насторожене ставлення. Крім безпосередньої участі, Вам може бути надана консультація по телефону або в письмовій формі за допомогою електронної пошти. Для цього потрібно лише відправити безкоштовний запит, вказавши контактну інформацію і коротку суть проблеми.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник