Система шарів одягу в військовій екіпіровці

Загальновідомо, що людина, позбавлена ??одягу, не дуже добре пристосована для існування в жорстких погодних умовах. Особливо цей факт добре відомий військовим, які мають за специфікою своєї професійної діяльності бути готовими і добре пристосованими до будь-яких умов. Власне кажучи, в значній мірі, саме одяг і дозволив людству розселитися на настільки великій території. З моменту своєї появи у первісних людей, одяг практично безперервно еволюціонував - спочатку функціонально, потім, у міру вдосконалення житла і транспорту, також і естетично. Функціональна еволюція одягу надзвичайно активно триває і в даний час, однією з основних груп екіпіровки, де зміни відбуваються найбільш швидко залишається одяг для військових, а також активних видів відпочинку, альпінізму, гірського та лижного туризм, а також трекінгу. Сучасний спеціалізований і військовий одяг , який можна знайти на сайті https://militarka.com.ua/  для цих цілей  дозволяє забезпечити досить високий рівень комфорту навіть в найсуворіших умовах.
На жаль, людське мислення досить консервативне і тому, вміння правильно застосовувати нове спорядження більшістю людей лишень дістається разом з особистим досвідом. Не претендуючи на його повноцінну заміну, спробуємо розповісти про деякі загальні принципи підбору одягу і комбінування її шарів.
Вимоги, що пред'являються до сучасної одязі для outdoor, цілком очевидні - вона повинна забезпечувати тепловий комфорт, захищати від опадів і вітру і, при цьому, не перешкоджати нормальному функціонуванню систем людського організму. Безсумнівно, що чим жорсткіше умови застосування, тим складніше виконати ці вимоги. Ще одним важливим завданням, найбільш актуальною для людей займаються технічно складними сходженнями або автономними експедиціями є мінімізація ваги і транспортувального обсягу спорядження. Однією з важливих рис сучасної екіпіровки є її модульність, фактично гарантує гнучкість застосування комплекту одягу в цілому. По ходу еволюції екіпіровки кожен шар одягу придбав ту чи іншу конкретну функцію, важливу для забезпечення комфорту в безупинно мінливих зовнішніх умовах. Варто відзначити, що теплопродукція людини в стані спокою і при активному русі може відрізнятися разюче, а це означає, що один і той же надітий комплект одягу, як правило, не може гарантувати комфорту і в русі і на зупинці. Фактично, в рамках планованих умов застосування, варто розглядати окремо ходової комплект одягу і окремо одяг для табору, привалу або роботи на страховці.
Найбільш поширений принцип екіпіровки зводиться до так званої тришарової системі. Тришарова система екіпіровки спочатку передбачає використання трьох різних типів одягу - термобілизни (базовий шар, він же влагоотводящие шар), полара (утеплюючий шар) і куртки (вітро / вологозахисний шар). Близька по детермінованість функцій схема використовувалася протягом багатьох століть народами крайньої Півночі. На жаль, при найближчому розгляді виникає ряд цікавих нюансів, які досить рідко озвучуються виробниками і споживачами продукції. Спробуємо в поточному описі про них не забути.
 
 
Термобілизна або базовий шар.
В рамках розвитку цього класу одягу з'явилися вироби з досить різними характеристиками. При виборі термобілизни досить важливо уявляти, в чому саме сильні сторони того чи іншого концепту.
 
Важливими параметрами для термобілизни є:
 - спорідненість до вологи матеріалу білизни (ступінь гідрофільності / гідрофобності) впливає на швидкість передачі води в наступний шар і на змочуваність водою, а значить і на швидкість випаровування вологи,
 - структура матеріалу (наявність порожніх або мікроволокон і т.д.) - впливає на теплоізоляцію і швидкість випаровування вологи,
 - еластичність впливає на ступінь прилягання білизни і комфорт при русі,
 - товщина білизни впливає, в основному, на теплоізоляцію.
Якщо розташувати поширені матеріали термобілизни по збільшенню ступеня спорідненості до вологи (ступеня гідрофільності) то ми отримаємо наступний ряд: поліпропілен, поліестер, поліамід (нейлон), шерсть, бавовна. З точки зору базового слогана - мовляв, функція термобілизни - відведення рідкої вологи в наступний шар найкращим варіантом повинні бути різні варіанти синтетичної білизни виготовлені з матеріалів з мінімальним спорідненістю до вологи (поліпропілен), однак на практиці це не завжди так. Велика частина вологи, що виділяється через шкіру, виводиться в рідкій формі - через канали потових залоз. Підвищене потовиділення, як правило, є свідченням того, що теплопродукція перевищує тепловіддачу і організм, виділяючи піт, намагається охолодитися за рахунок випаровування вологи з поверхні шкіри. Термобілизна може заважати цьому процесу, відводячи вологу до її випаровування в наступний шар. Тобто, охолодження організму практично не відбувається і організм продовжує виділяти піт. Таким чином, в разі, коли теплопродукція перевищує тепловіддачу варто визнати, що набагато доцільніше мати термобілизну, здатне випарувати максимальну кількість вологи зі своєї внутрішньої і,в меншій мірі, зовнішньої поверхні і тим самим додатково охолодити організм, а таке термобілизна має бути більш-менш гідрофільним.
Ситуація докорінно змінюється, якщо піт не вдається повністю випарувати і він починає накопичуватися в рідкій формі - в цьому випадку чим далі волога виявиться від поверхні шкіри, тим краще. Справа в тому, що як тільки активний рух припиниться і тепловіддача стане вище теплопродукції, вся волога, що накопичилася всередині термобілизни, почне сприяти переохолодженню організму. Тобто при зупинці після активного руху, чим ефективніше відводиться рідка частина вологи, тим краще.
Таким чином, ми приходимо до висновку, що в ідеалі термобілизна в різні моменти часу має виконувати дві взаємовиключні функції:
   а) при тепловтратах, що поступаються виробленню тепла, ефективно випаровувати вологу з власної поверхні.
   б) при тепловтратах, які перевершують вироблення тепла, максимально швидко транспортувати вологу від шкіри до наступного шару одягу, крім того, такий же транспорт побічно вигідний і в крайньому випадку «а» варіанта, коли вироблення вологи перевищує швидкість її випаровування в базовому шарі.
Зрозуміло, що з першою функцією найкраще справляються матеріали з гідрофільними властивостями і високоефективною поверхнею випаровування, а з другою з гідрофобними властивостями і високою швидкістю передачі рідкої фракції. Виробники якісної білизни, наскільки це можливо, прагнуть поєднати ці якості в одному виробі. Шляхів досягнення такого компромісу досить багато - перш за все, це ускладнення структури білизни для поліпшення його випаровуючих функцій, часто застосовується комбінування різних матеріалів в одному виробі - багатошарова по структурі білизна, комбінована зональне білизна і так далі. 
Вовняну білизну, як правило, підходить для відносно низькою рухової активності , проте існують і комплекти позиціонуються для більш високої активності.
 
 
 
Утеплюючий шар. Збереження тепла і відведення вологи в наступний шар
 Як правило, зараз для цих цілей використовуються вироби виконані з флісових матеріалів фірми Polartec. Polartec - це група утеплювачів, що не вимагає тканинного захисту, виготовлених на основі порожнистих поліестрових волокон. Однойменною фірмою пропонується велика кількість різноманітних матеріалів можна застосувати для другого шару одягу. З них варто відзначити "універсальні" Windblock і WindPro здатні забезпечити захист від вітру і під час відсутності штормової куртки. На жаль для цього в структуру Windblock довелося впровадити беспорову мембрану що різко негативно позначилося на паропроникності даного матеріалу в порівнянні з класичним Полар. Windpro забезпечує лише частковий захист від вітру, але, при цьому, практично без втрати паропроникності.
Одним з головних достоїнств класичного полара є його здатність ефективно транспортувати вологу, як у вигляді водяної пари, так і у вигляді рідини від термобілизни до наступного шару.
 
Зовнішній захисний шар (мембрана)
Основне завдання цього шару - захист від опадів і вітру, володіючи такими важливими властивостями цей клас одягу повинен також транспортувати назовні виділену людиною вологу. В основному це потрібно для збереження комфорту і теплоізолюючих властивостей комплекту одягу. Цілком очевидно, що повний захист від вітру на жаль пов'язаний з обмеженням паропроникності виробу, втім в цьому є і позитивні сторони - мембранні тканини помітно знижують тепловіддачу. Сучасні якісні мембрани цілком успішно справляються із захисними функціями, і при цьому мають досить високою здатністю до транспорту вологи.
Не вдаючись детально в класифікацію сучасних мембранних матеріалів, хотілося б відзначити, кілька характерних особливостей якісних сучасних моделей цього класу. Верхній сегмент мембран в даний час займають eVent від GE і Pro Shell від Gore. Вибір між ними непростий і багато в чому грунтується на перевагах користувача. У числі переваг eVent можна згадати помітно кращі дихаючі властивості в широкому діпазоні умов застосування. У той же час Pro Shell помітно більш технологічні і, якщо порівнювати тришарові ламінати, має легший внутрішній шар в порівнянні з eVent.
Важливими тенденціями в еволюції сучасних штормових курток є:
прагнення до мінімалізму - зменшення числа необов'язкових елементів, скорочення кількості кишень, виготовлення виробів з більш точно сидить по фігурі завужені силуетом.
Варто відзначити, що поступово скорочується частка екстремальних двухшарових штормівок - мабуть основна причина наявність додаткової підкладки, обов'язкової для виробів цього класу. Більшість екстремальних сучасних курток виготовлені з тришарових мембранних ламінатів.
Характерними рисами цього класу є наявність вентиляцій в пахвовій області, що дозволяють здійснювати терморегуляцію в русі, великий надкасочний капюшон з регулюваннями, профільований рукав, сучасні вологозахисні блискавки. Багато моделей мають вставки з еластичних мембранних матеріалів для забезпечення більшої свободи рухів.


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник