Переваги рідких добрив для рослин

Рідкі добрива https://yaskravaklumba.com.ua/shop/category/udobreniya-i-podkormki/udobreniia-v-zhidkoi-forme являють собою суміш різних корисних для рослин речовин. Підприємства АПК виробляють рідкі комплексні добрива (РКД) в суспензіях і розчинах. Залежно від призначення, в складі міститься аміачна селітра, сечовина, безводний аміак, хлористий калій, ортофосфорна кислота, суперфосфат, поліфосфат амонію. Змішування РКД відбувається гарячим і холодним способами. При першому результатом стають базові розчини у вигляді концентратів, а при другому - підживлення з речовинами в різній пропорції.
 
Переваги рідких складів добрив
Одна з головних переваг рідких мінеральних добрив - можливість рівномірного розподілу в грунті. Також їх дуже зручно зберігати в пластикових ємностях, які можна виготовити на замовлення під будь-які потреби. Грунт однаково добре просочується поживними речовинами, чого не скажеш про застосування сипучих і гранульованих форм. Комплексні склади стандартно застосовують в ході передпосівної обробки ділянки. Допускається одночасне внесення з насінням.
 
Інше достоїнство РКД  - малий ризик втрати. Інші склади під впливом природних стихій змиваються водою і здуваються вітром. Рідкі просто вбираються, додатково пом'якшуючи грунт для подальших робіт. Рідкі склади не містять шкідливих для посіву речовин, не запалюються і не вибухають при зберіганні.
 
Ще ряд переваг мінеральних комплексних складів у вигляді рідини:
  • не містять вільний аміак, тому не вимагають герметичного зберігання і перевезення;
  • можуть вноситися без негайної обробки грунту;
  • в кожній краплі - однакові пропорції основних речовин;
  • роботи механізуються за допомогою адаптованих сівалок, що знижує витрати на зберігання, навантаження і розвантаження;
  • по необхідності склад доповнюють регуляторами росту, пестицидами і мікроелементами;
  • собівартість рідких комплексних добрив нижче в порівнянні з твердими, оскільки немає витрат на сушку, пиловловлювання, гранулювання і інші операції.
Різновиди популярних рідких добрив
 
 Основні форми РКД - розчини і суспензії. У перших всі речовини повністю розчинені водою, по-друге деякі з компонентів суспендовані для утримання від випадання в осад. Рідини можуть довго зберігатися, суспензії - лише короткий проміжок часу після змішування.
 
 Рідкі комплексні добрива з фосфором випускаються в 2 видах - на основі поліфосфатів або ортофосфата амонію. Різниця криється в марці фосфорної кислоти, необхідної для їх виробництва. Здебільшого фосфорну кислоту виробляють мокрим методом, обробляючи фосфоритную руду кислотами. Решта - сухим методом, впливаючи на сировину підвищеною температурою. Виходить чистіший від домішок склад, але ціна вище.
 
С успендовані комплексні склади об'єднують кращі характеристики рідких і твердих добрив. Вони відрізняються підвищеним вмістом поживних компонентів, дозволяють варіювати співвідношення корисних речовин в процесі приготування сумішей. Вміст поживних елементів у таких складах перевищує 40%. Суспензії найбільше затребувані в Північній Америці.
 
 Головна перевага суспензій - низька вартість компонентів і можливість включити до складу нерозчинні домішки. Такі характеристики забезпечують СРКД конкурентоспроможність в порівнянні з твердими добривами. Агрономи вибирають суспензії для внесення рідких добрив в грунт, якщо потрібна підвищена кількість калію. Певних марок в асортименті СРКД немає, тому є можливість скомпонувати в складі ті елементи живлення рослин, які потрібні конкретній культурі в певний вегетаційний період.
 
Застосування комплексних добрив на грядках
 
 Вибираючи систему внесення рідких добрив (органічних, мінеральних), потрібно відштовхуватися від термінів і складу грунту.
Рідкі препарати активно застосовуються в овочівництві. Американські аграрії давно оцінили невелику концентрацію і пов'язану з нею нешкідливість, а також ефективність і зручність застосування РКД. Дані міжнародної статистики агропромислового комплексу вказують, що в більшості країн рідкі підгодівлі лідирують на ринку. За кордоном застосування почалося з 1950, в нас - набагато пізніше. Основні критерії, завдяки яким городники і садівники вибирають рідкі комплексні склади, - хороший підбір компонентів, зручність застосування, швидке засвоєння культурами. В результаті аграрії отримують нешкідливі і смачні фрукти і овочі.
 
Вносити РКД можна різними способами:
  • розподілити по ділянці до оранки та культивації;
  • проводити кореневі і позакореневе підживлення;
  • локально використовувати під час посіву або в системі фертигації.

 Позакореневою обробкою займаються холодною весною і пізньою осінню, коли рослинам складно засвоювати фосфор з грунту. До основного розчину можна додати мікробні препарати, регулятори росту, мікроелементи з урахуванням стану рослин. Для озимих позакореневе використання РКД передбачено в період кущіння. Особливо процес важливий там, де восени не вносили фосфор. Суспендовані комплексні препарати застосовують суцільним методом, рівномірно розподіляючи по поверхні ділянки до обробки (вскопка, оранка та ін.).

 Вибір між рідкими і сухими добривами робиться в кожному випадку індивідуально. Потрібно врахувати можливість перевезення і зберігання, вартість входять до складу компонентів, а також технологічну практику, яка застосовується в конкретному господарстві.
 
 Серйозних відмінностей в складі твердих і рідких комплексних добрив немає. Просто рідини можуть бути ефективніше за рахунок обраного способу застосування. Основна їхня перевага - можливість готувати індивідуальні суміші, які виходять однорідними. З твердими речовинами досягти такої однорідності не вдається, отже, і вплив на грунт буде нерівномірним.


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник