Аналітики оцінили вірогідність продовження антикризових заходів Центробанку

   Дія антикризових заходів  Центробанку може бути продовжена через невизначеність термінів відновлення економіки, говориться в огляді АКРА. А звичайним людям пережити складні часи допоможе  швидка позика  на картку під дуже низький процент. «Актуалізовані Банком заходи підтримки спрямовані на поступове повернення основних показників банківського сектора до докризових рівнів. Разом з тим АКРА як і раніше не виключає можливого продовження термінів дії регуляторних заходів до стабілізації економічної ситуації в країні. Крім того, агентство звертає увагу на ризик зниження нормативів достатності капіталу банків в першому півріччі 2021 року як в зв'язку з низькою рентабельністю, так і на тлі триваючої необхідності доформування резервів по кредитному портфелю, якість якого (особливо в частині роздрібного бізнесу та МСП) вже погіршився і може не відбиватися в звітності в повній мірі », - наголошується в матеріалі.

   За даними Центробанку і оцінки АКРА, загальний обсяг реструктуризованих з моменту початку дії обмежувальних заходів кредитів на кінець першого півріччя 2020 го перевищив 4 трлн. АКРА очікує, що по значній частці таких кредитів банки будуть змушені створювати резерви. Продовжено ряд заходів щодо підтримки громадян в умовах пандемії.  У зв'язку з цими заходами Центробанк дав можливість кредиторам використовувати ряд регуляторних послаблень. Аналітики також не виключають відновлення скасованих заходів: слабкі показники економічного зростання (в песимістичному сценарії АКРА відновлення економіки можливе не раніше 2022 роки), висока невизначеність щодо ризиків другої хвилі пандемії в країні (посилення обмежувальних заходів), а також ризики нестабільності ринку визначають збереження підвищеної крихкості галузі. «Саме тому при згортанні існуючих заходів на тлі збереження деякої макроекономічної невизначеності вкрай важлива обережність, яка дозволить регулятору своєчасно оцінити супутні ризики, а банківському сектору вийти з несприятливої економічної ситуації максимально безболісно», - наголосили в АКРА. Минулого тижня Центробанк прийняв рішення про продовження частини регуляторних послаблень, реалізації нових контрциклічних заходів для підтримки економіки і припинення дії ряду тимчасових заходів, введених в зв'язку з пандемією.

   А тим часом чисельність офіційно зареєстрованих безробітних в нашій країні на 18 серпня склала 3,5 млн осіб, говориться в огляді Мінекономрозвитку «Картина ділової активності». «У липні тривала активна реєстрація населення в органах служби зайнятості. Станом на кінець липня чисельність офіційно зареєстрованих безробітних склала 3,3 мільйона чоловік у порівнянні з 2,7 мільйона чоловік на кінець червня (на 18 серпня - 3,5 мільйона чоловік). Разом з тим зростання показника поступово сповільнюється (з 21,4 тисячі осіб в середньому за день в червні до 16,7 тисячі осіб в середньому за липень і 13,2 тисячі осіб на день в першій половині серпня), що також вказує на стабілізацію ситуації на ринку праці », - наголошується в матеріалі. Співвідношення зареєстрованого  безробіття (в середньому за місяць) і безробіття за методологією МОП в липні перевищило 60% (у червні - 53%). Випереджаюче зростання реального безробіття в порівнянні з безробіттям, розрахованим за методологією МОП, - це результат в першу чергу вжитих заходів з підтримки населення, що  тимчасово залишилося без роботи, уточнили в МЕР.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник