Найпростіша профілактика артрозу суглобів

Найпростіша профілактика хвороби


   Остеоартроз - хвороба, котра виникає внаслідок біологічних або механічних подій, які порушують взаємопов’язані процеси деградації та синтезу суглобового хряща. Артроз суглобів супроводжується утворенням кісткових шпор, запальним процесом у  навколосуглобових тканинах. Це проявляється болями в суглобах та обмеженням їх рухових функцій.  Перший опис  дано в 1907 році Арчібальдом Гарродом.
    Артроз належить до групи 10 найважчих захворювань інвалідності у світі. Вважається, що хвороба вражає 25-30% людей у віці 45-64 років, 60% старше 65 років і понад 80% - старше 75 років. Симптоми, викликані цими змінами, спостерігаються приблизно у 18% жінок та 10% чоловіків. З цих пацієнтів приблизно 80% відчувають значне обмеження рухливості суглобів, а 25% страждають від інвалідності.


Види хвороби

   Хвороба буває первинна, невідомої причини і вторинна, спричинена  пошкодженнями, відхиленнями в будові суглоба або певними захворюваннями. У минулому артроз розглядався лише як результат природного процесу старіння організму, включаючи сам суглоб, та механічний знос поверхонь суглобів. Однак він може виникати у молодих людей, тоді як у деяких людей похилого віку  не виявляється. Початок захворювання визначається  надмірним перевантаженням суглоба, зниження якості елементів, що складають його.
   Наступні фактори можуть викликати артроз:

  • вік;
  • надмірна вага та ожиріння;
  • генетичні фактори;
  • багаторазові перевантаження;
  • ослаблення сили навколосуглобових м’язів;
  • підвищена щільність кісткової тканини;
  • дефіцит харчування

     Первинна форма часто протікає в сім'ях, і тому на її виникнення впливають генетичні фактори.


Систематизація причин остеоартрозу


   Останній  огляд цієї проблеми показав, що було виявлено 94 значущих асоціацій артрозу з 83 різними генами. Також було встановлено, що старість не провокує появу дегенеративних змін у суглобах. Дослідження, проведені серед людей старше 90 років, показали, що у 10%  на рентгені не виявлено змін у суглобах. Цей факт підтверджує існування досі невідомого «захисного фактора», який міг би протидіяти хворобі. Дегенеративний процес починається, коли катаболізм  починає переважати анаболічну здатність хряща.  Є також дані, що розвиток артрозу може бути спровокований атеросклерозом судин  кістки. Дослідження показують, що артроз запальний.


Характерні ознаки артрозу суглобів


   Характерні ознаки запального процесу, тобто почервоніння, зігрівання та набряк, виникають лише в періоди загострення захворювання. На відміну від цього, ознака запалення є постійною ознакою  захворювання.   У суглобовому хрящі, враженому артрозом, було виявлено посилену продукцію прозапальних факторів. 


Профілактика і запобігання виникненню хвороби


   Профілактика і лікування цієї хвороби - це багатоетапний і багатопрофільний процес. Основним принципом є профілактика факторів, що її викликають. Тому існує необхідність розпізнавати можливі дефекти постави та виправляти їх, а також лікувати супутнє ожиріння. Також рекомендуються повсякденні заняття із підтримкою суглобів за допомогою ортопедичних пристосувань, таких як тростина, милиці та стабілізатори суглобів. Тростину слід використовувати з боку, протилежного найбільш болючому суглобу. Терапія також повинна включати  щоденний відпочинок для полегшення стану суглобів. Існує багато методів фізичної терапії, які мають особливе значення в періоди загострення захворювання. На думку фахівців, профілактика має також включати психологічну підтримку, оскільки артроз неможливо вилікувати. Тому потрібна  домашня реабілітація, телефонна підтримка, допомога в розумінні хвороби, зниження ваги, вправи для поліпшення рухливості суглобів, зміцнення м’язової сили, використання допоміжного обладнання, спа процедури тощо.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник