Що чекає франківських власників нерухомості у 2016 році

5 січня, 2016 (23:20:14)

Як вплине новорічна законотворчість ВРУ на ті місцеві податки і збори, які встановлює міська влада в ‎Івано?-Франківську.
Верховна Рада України дозволила органам місцевого самоврядування не дотримуватися засад державної регуляторної політики при встановленні місцевих податків і зборів у 2016 році. Це означає, що місцеві ради вже ближчим часом можуть приймати нові ставки місцевих податків і зборів без додаткових попереджень і завчасних обговорень з городянами та бізнес-спільнотою, пише БРІЗ.
Місцеві рішення, які набрали чинності в Івано-Франківську з 1 січня 2016, з врахуванням змін на національному рівні.
Податок на нерухоме майно. Новорічні податкові зміни погіршили умови, встановлені Івано-Франківською міською радою для власників нерухомості.
Отже, змінюються ставки податку на нерухоме майно для фізичних і юридичних осіб, які мають у власності об’єкти нежитлової нерухомості. Ставка податку визначається в залежності від місця розташування такої нерухомості та його виду. Встановлено три зони (І зона – вулиці, що наближені до центральної частини міста) та вісім видів об’єктів нежитлової нерухомості. Відповідно ставки податку – 0%, 0,5%, 0,75% та 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 м кв. загальної площі нежитлової нерухомості. В 2016 році відповідний відсоток обчислюється від 1 378 грн – це мінімальна заробітна плата, встановлена законом про держбюджет на 01 січня 2016 року. Нульова ставка узаконена для гаражів, господарських (присадибних) будівель, а також підвалів в багатоповерхових будинках, власниками яких є фізичні особи і які не використовуються для здійснення підприємницької діяльності.
Щодо житлової нерухомості, то платниками податку є як фізичні особи, так і юридичні особи, які мають у власності житло. Ставка податку відповідно до рішення міської ради становить 2% від 1378 грн за 1 м кв. загальної площі житла. Тому для власника житлової нерухомості податок буде складати 2%*1 378 грн = 27,56 грн за 1 м кв. у рік. Проте перед тим, як обчислювати суму податку на нерухоме майно, слід врахувати передбачену Податковим кодексом "пільгову" площу, тобто ту, яка не обкладається податком. Отже, загальна площа об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, зменшується:
для квартир – на 60 м кв., з яких податок не справлятиметься, а для будинків – на 120 м кв. Якщо житлова нерухомість "змішана", тобто власник володіє як квартирою(ми), так і будинком(ами), то "пільгова" площа становитиме 180 м кв. Для прикладу, якщо загальна площа квартири 100 м кв., то розрахунок податку такий:
100 м кв. – 60 м. кв. = 40 м кв. * 27,56 грн = 1 102,4 грн за рік.
Цікаво, що раніше міська рада могла збільшувати "пільгову" площу на користь мешканців громади. А вже цього року законодавці позбавили місцеві ради такого прояву щедрості.
І найбільший сюрприз очікує власників "великогабаритного" житла, площа якого перевищує 300 м кв. для квартири та/або 500 м кв. для будинку. В такому разі сума податку, розрахована відповідно до вимог Податкового кодексу, збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).
Ще одне нововведення пов’язане з тим, що у 2016 році Податковий кодекс дозволяє місцевим радам підвищувати ставку податку на нерухоме майно до 3% (у 2015 році місцеві ради були "обмежені" максимальною ставкою у 2%).


Повернутися до списку новин


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник