Як народилося свято 1 квітня

1 квітня - день гумору або день дурнів?  Цей день у всіх асоціюється з жартами і сміхом. Підсвідомо ми чекаємо його цілий рік, щоб отримати можливість пожартувати над оточуючими. Головне - пам'ятати, що ніхто не застрахований від розіграшу. Жарти можуть бути різними. Головна умова - вони повинні веселити людей, а не приводити їх до смутку або шоку. Свято вдалося, якщо всюди звучить сміх. За свідченням вчених, одна хвилина сміху продовжує наше життя на один день. Так що смійтеся, жартуєте, розігруйте своїх друзів і знайомих.
Нагадаємо також, що дурень в нашій казкової традиції - це герой і переможець.
Як народився свято?
Є версія, згідно з якою появою цього свята ми зобов'язані  неаполітанському королю Монтерею. Йому на честь свята з нагоди припинення землетрусу піднесли в дар рибу. Через рік цар зажадав точно таку ж. Такої ж не знайшли, але кухар приготував іншу, дуже подібну. І хоча король розпізнав підміну, він не розгнівався, а навіть розвеселився. З тих пір і увійшли в звичай першоквітневі розіграші.
Батьківщиною винекнення свята за іншою версією вважається Стародавній Рим . У середині лютого, а не на початку квітня, там відзначалося свято дурних. Вважалося, що обмани та розіграші пов'язані з поклонінням божеству Сміху.
За іншою версією це свято зародилося ще в Стародавньої Індії, де 31 березня відзначали день жартів.
Деякі дослідники вважають, що звичай жартувати 1 квітня пов'язаний з перенесенням нового року в Європі . До другої половини XVI століття європейський новий рік починався наприкінці березня. Зустріч Нового року проходила 1 квітня. Пізніше, за наказом короля Франції, святкування Нового року було перенесено на зиму. Але від старих традицій не так легко відмовитися, і багато хто продовжував за звичкою відзначати Новий рік навесні. Над такими співгромадянами стали сміятися і називати їх «першоквітневими дурнями». Спочатку розігрували і висміювали тільки їх, а потім свято набуло більш широкого масштабу.
У нас, на думку істориків, святкування 1 квітня - відгомін язичницького свята на честь приходу весни. Щоб швидше проводити зиму, наші предки переодягалися в шкіри звірів, надягали маски, щоб вона не впізнала кривдників, а потім з піснями і танцями спалювали опудало Зими і зустрічали весну. Народні повір'я свідчать, що саме 1 квітня прокидається домовик, і обманювати потрібно один одного, щоб збити його з пантелику.
Першоквітневі традиції в Європі
В Англії з півночі до полудня кожен мав право обдурити або пожартувати над своїми друзями. Той, хто попадався на вудку, отримував прізвисько квітневого дурня. Найвідоміший розіграш відбувся в Лондоні в 1860 році, коли кілька сотень англійських джентльменів з їх манірними англійськими леді отримали запрошення прибути "на щорічну урочисту церемонію вмивання білих левів, яка відбудеться в Тауері об 11 годині ранку 1 квітня".
У Німеччині та Австрії 1 квітня вважався нещасливим днем. Людині, яка народилася в цей день, нібито не щастило в житті. За переказами, в цей день народився Іуда-зрадник, і саме 1 квітня сатана був скинутий з неба. У селах не працювали, не починали нових справ, не випускали худобу зі стійл. Дорослі та діти обманювали одне одного, посилаючи виконувати нездійсненні завдання.
Схожі традиції є і в Фінляндії. За старими звичаями під час великих робіт: збору врожаю, обмолоту або забою худоби - було прийнято давати дітям жартівливі доручення, такі як сходити до сусідів за необхідним інструментом: скляними ножицями або кутоміром для купи гною. Сусіди, у свою чергу, "згадували", що віддали вже цей інструмент іншим, і дитина вирушав у наступний двір і так далі.
Батьківщина гумору

Одеса вважається батьківщиною гумору. 1 квітня тут проводять комічні паради, карнавальні ходи, фестиваль "Гуморина". Але з'являються і нові традиції ... В останні роки першоквітневий день в Одесі починається з відкриття нового пам'ятника у дворі Літературного музею. Втілення в бронзі отримали як знамениті гумористи, так і літературні персонажі. Сашко-музикант і Михайло Жванецький, Рабинович і Одеса-мама, герої "Зеленого фургона" і "Золотого теляти". 
Першоквітневі новини від світових ЗМІ
1 квітня - єдиний день, в який журналістам дозволено трохи розслабитися. Західні та вітчизняні ЗМІ вже неодноразово "надували" довірливих читачів. NEWSru.com призводить 10 найсмішніших розиграшів, проведених газетами, журналами і телеканалами світу.
Небувалий врожай макаронів у Швейцарії
Найзнаменитішим розіграшем XX століття, безумовно, став репортаж телекомпанії BBC про небувалий врожай макаронів у Швейцарії, показаний в 1957 році. У репортажі британських журналістів мовилося, що швейцарці не можуть вирішити, що їм робити з гігантським урожаєм макаронів. "Зима була м'якою, а макаронного довгоносика фермерам вдалося перемогти", - пояснював причину небувалого врожаю репортер BBC.
Репортаж викликав у Великобританії бурю емоцій. Громадяни обривали телефони телекомпанії з проханнями розповісти, як вирощувати макарони. На всі прохання в BBC дипломатично відповідали: "Покладіть макаронину в банку з томатним соусом і сподівайтеся на краще".
У 1970 році, продовжуючи традицію, закладену BBC, коментатор NBC повідав слухачам про рекордний урожай маринованих огірочків в Західній Вірджинії .
Годинник Біг-Бен стане електронним
У 1980 році телекомпанія BBC повідомила про те, що легендарний лондонський механічний годинник Біг-Бен замінять на електронний. "Щоб йти в ногу з часом, застарілий механічний годинник стане електронним", - повідомила BBC. Повідомлення сколихнуло британську громадськість. Обурені громадяни дзвонили, щоб висловити свій протест. Деякі, правда, цікавилися, чи можна буде купити частини старого Біг-Бена.
Татуювання в обмін на довічну знижку
У 1994 році американська радіостанція National Public Radio оголосила про те, що будь-яка людина, що зробив собі на вусі тату у вигляді логотипу Pepsi, отримає довічну знижку в розмірі 10% на всю продукцію компанії. Протягом всього квітня на радіо дзвонили підлітки, які "виконали умови" і хотіли забрати приз.
Американський штат Алабама збирається змінити значення числа Пі
У 1998 році журнал New Mexicans for Science and Reason опублікував статтю, в якій говорилося, що влада американського штату Алабама збираються змінити значення числа "пі" з 3,14159 на 3,0. У статті говорилося, що влада вважає нинішнє значення "нехристиянським" і хочуть округлити його до "біблійного значення". З журналу стаття потрапила в інтернет, а потім розійшлася по всьому світу. Влада Алабами усвідомила всю "серйозність" жарту тільки тоді, коли з усього світу почали надходити листи і дзвінки протесту.
Допоможіть бідним - купіть їм кулемет
У 1999 році газета Phoenix New Times повідомила про створення нового фонду допомоги бідним. Новий фонд збирав гроші не на будівництво житла або закупівлю одягу та продуктів харчування для бездомних. Громадянам пропонувалося жертвувати на озброєння бомжів. Статтю з газети передрукувало агентство Associated Press, після чого вона розійшлася по всім Сполученим Штатам. Кажуть, що на вигаданий рахунок хтось навіть перевів гроші.
Тіло Леніна буде виставлено в паризькому Діснейленді
У 1995 році газета Irish Times опублікувала статтю, в якій стверджувалося, що керівництво Діснейленду веде переговори з російським урядом про купівлю тіла Володимира Леніна. За даними газети, мавзолей разом з тілом Леніна планується перевезти в новий Євродіснейленд.
1 квітня придумав візантійський імператор Костянтин
У 1983 році агентство Associated Press повідомило, що таємницю походження Дня дурня розкрив професор історії з Університету Бостона Джозеф Боскіні. Одного разу придворний блазень імператора Костянтина Кугель похвалився господареві, що він не гірше за нього може управляти імперією. Костянтину ідея сподобався і він дозволив блазню керувати імперією один день в році - 1 квітня, стверджував Боскіні. Повідомлення AP передрукували всі видання США. Однак пізніше з'ясувалося, що агентство стало жертвою розіграшу поважного професора історії. Він не сказав у інтерв'ю ні слова правди.
Дієго Марадонна гратиме за московський "Спартак"
У 1988 році газета "Известия" опублікувала статтю, в якій говорилося , що Дієго Марадонна веде переговори з керівництвом московського "Спартака". Повідомлялося, що "Спартак" готовий заплатити Марадонні 6 мільйонів доларів за згоду грати за команду. Пізніше "Известия" зізналися, що стаття була першоквітневим жартом. Проте до цього новину про переїзд Марадонни в СРСР цілком серйозно встигло повідомити агентство Associated Press. Це був перший першоквітневий жарт в радянській газеті.
У Росії починається випуск гранат, інкрустованих діамантами
У 1990-х роках в новинах західних агентств з'являлися історії про російських бандитів . У 1996 році агентство ІТАР-ТАСС повідомило, що один з військових заводів РФ почав випуск ручних гранат, інкрустованих діамантами. Той факт, що бандити в Росії жорстокі, зовсім не означає, що вони не стежать за модними тенденціями. "Вибух такої гранати залишить тіло вашого ворога не в калюжі крові, а в оточенні блискучих діамантів", - говорилося в повідомленні.
Ейфелеву вежу демонтують
У 1986 році паризька газета Le Parisien потрясла своїх читачів повідомленням про те, що уряд прийняв рішення про демонтаж Ейфелевої башти. Після демонтажу башта повинна була бути перевезена до  французького Діснейленду. На місці, де стояла Ейфелева вежа, нібито планувалося побудувати стадіон для майбутніх в 1992 році Олімпійських ігор.

Першоквітневі розіграші
Якщо ви дівчина, то. ..
1 квітня рано вранці, поки ваш улюблений ще не зовсім прокинувся, кажіть йому: "Вітаю! Через 9 місяців (або 8, або 7, або ...) ти станеш татом!"
Якщо ви любите бути в центрі уваги, то ...
Візьміть порожню пачку з-під прального порошку і насипте туди дитячої сухої суміші. Вирушаючи в пристойне суспільство, прихопіть пачку з собою. У всіх на виду дістаньте цю коробочку з сумки, ложку - з кишені і з задоволеним виглядом можете перекусити. Непоміченими не залишитеся - це точно!
Якщо ви дорожите часом, то ...
Треба прокинутися раніше за всіх і перевести всі годинники на 1 годину вперед. Цілий день ваші близькі зможуть потрапляти на всі призначені зустрічі на годину раніше ...



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник