Вітамін Д та депресія: зв'язок кальциферолу з тривожними розладами

25 квітня, 2022 (13:02:30)

Вітамін Д та депресія: зв'язок кальциферолу з тривожними розладами

 

   Причин розвитку депресії досить багато – але повноцінне харчування та отримання організмом всіх необхідних мікроелементів покликані ефективно підтримувати здоров'я у важкі хвилини його життя. У результаті спостережень вчені виявили вплив певних речовин на клітини нервової системи. Результати досліджень показали, що вітамін Д і депресія можуть бути пов'язані – і тяжкий емоційний стан може бути наслідком нестачі цінного мікроелемента.


Зв'язок між вітаміном Д та депресією


   Функції вітаміну Д зводяться до підвищення засвоюваності організмом кальцію, що надходить з їжею. Кальцій виступає життєво необхідною речовиною, будучи основою зубів та кісток. Також його молекули є і в крові, забезпечуючи нормальну роботу м'язів і підтримуючи передачу нервових імпульсів по волокнах нервової системи.

   Збої у функціонуванні елементів нервової системи можуть призвести до патологій у здоров'я – тому, за припущенням учених, депресія і вітамін Д тісно пов'язані. При недостатньому надходженні мікроелемента нейронні зв'язки між мозком та нервовими клітинами можуть порушуватися, стаючи причиною розвитку психічних розладів.

 

Вітамін Д Олідетрим

 


Способи поповнення нестачі вітаміну Д


   Кальциферол виробляється у шкірі людини під впливом сонячного світла. Однак проживання у північних широтах з малою кількістю теплих сонячних днів може стати серйозною перешкодою у підтримці балансу речовин. Велика кількість речовини міститься в рибі та морепродуктах – але люди, які живуть далеко від моря, нечасто вживають свіжий тунець або лосось. Тому лікарі рекомендують не забувати про повноцінний раціон харчування та вітамінні добавки.

   Для мешканців України оптимальним рішенням стане застосування препарату«Олідетрим», розробленого з урахуванням добової потреби людини у вітаміні Д. При прийомі важливо пам'ятати, що надмірне надходження речовини здатне призводити до розм'якшення кісток, утворення ниркового каміння та викликати м'язові болі. Тому при дозуванні слід враховувати вік та встановлену для нього норму.


Чи варто приймати вітамін Д при депресії


   Для пошуку зв'язку психічних розладів із нестачею кальциферолу вченими проводилися численні експерименти – формувалися групи людей, які приймали вітамінні добавки та плацебо. Після закінчення досліджень факти депресії через дефіцит вітаміну Д встановлені не були. Однак пацієнти, які комплексно дбали про своє фізичне і психологічне здоров'я, виявлялися менш схильними до розвитку важких захворювань.

   Причинами депресії можуть стати зовнішні та внутрішні чинники. До внутрішніх відносяться порушення харчування та способу життя, супутні хвороби. Зовнішні не залежать від людини - це важкі ситуації, пов'язані з нервовими напруженнями та стресами. Пережити їх без допомоги психотерапевта може бути складно, тому вітамін Д при депресії не може бути єдиним способом лікування.

   Турбота про здоров'я належить до наших пріоритетних завдань. І підтримка функціонування всіх органів та систем тіла має бути комплексним – отже, включати і здоровий спосіб життя, і повноцінне харчування, і підтримання балансу вітамінів і мікроелементів. Тільки пильна увага до себе разом із позитивним ставленням до життя допоможуть нам успішно протистояти всім проблемам та ударам долі.


Повернутися до списку новин


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник