Пам'ятник Іванові Франку

 

Пам'ятник Іванові Франкові - визначному українському письменнику, поету, вченому і мислителю (1856 - 1916) -  встановлений у середмісті по вулиці Незалежності біля будівлі Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру, що також носить ім'я Каменяра. І площа, на якій встановлено пам’ятник, названа іменем Івана Франка.
Автори пам'ятника — скульптори Любомир Яремчук та Микола Посікіра.
Монументальний комплекс відображає високу постать Івана Франка, що крокує, встановлену на гранітному постаменті.
Автори намагалися виразно виділити у скульптурі обличчя, груди і руки, які разом з динамічною постаттю символізують задуманого поета і філософа, що в русі заглибився у свої думки. За спиною скульптури — два елементи — мов спалахи вогню, які одночасно є тлом для пам'ятника, що органічно вписується у ландшафт площі.

 

 

З історії пам'ятника

В Івано-Франківську за СРСР було погруддя Івана Франка по вулиці Івана Франка, 28. 1978 року здійснено реконструкцію пам'ятника з села Опришивців (1956 рік; автор А. Болюк).
У місті, що носить ім'я Каменяра, постало питання про вшанування поета у більш монументальній пам'ятці, що було вирішено вже за незалежності України, причому в середмісті на великому майдані. Слід відмітити, що ще на початку 1960-х років тодішньою радянською владою на цьому місці було поставлено памятник Ульянову-Леніну, а 9 жовтня 1990 року його було демонтовано. Оскільки найбільша площа міста «осиротіла» й з архітектурного ансаблю випадала його центральна вісь, було висловлені різноманітні пропозиції по заповненню цієї ніші, але поряд з пропозиціями побудови величного фонтану, чи памятника Шевченкові, можновладці та громадськість схилилися до думки увічнити в місті з найменням Івано-Франківськ видатного українського письменника, просвітителя Івана Яковича Франка. Відтак, 26 серпня 1995 року в історії міста відбулася важлива подія — урочисте відкриття пам'ятника Іванові Франку на вулиці Незалежності.
У 2001 році провадились реставраційні роботи монумента (В. Каменщик). 
Нині пам'ятник Франкові в місті — не лише місце вшанування Каменяра, зокрема, в його чергові річниці, а й майданчик народних зборів, проведення різноманітних акцій, висловлення громадянської позиції активно мислячих івано-франківців.

 

Вид з площі

.

 

Пам'ятник зблизька

Пам'ятник Леніну на місці сучасного пам'ятника Франку

Фрагмент пам'ятника 




Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник