Пам'ятник Руській Трійці

«Руська трійця» (1833—1837 рр.) — галицьке літературне угрупування, очолюване Маркіяном Шашкевичем, Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем, що з кінця 1820-х років розпочало на західних українських землях національно-культурне відродження.
Члени «Руської трійці» «ходили в народ», записували народні пісні, оповіді, приказки та вислови. Об’єднання видавало альманах «Русалка Дністровая», що, замість язичія, впроваджував в Галичині живу народну мову, розпочавши там нову українську літературу. Навколо трійці об'єднувалася молодь, що прагнула працювати для добра свого народу.
31 грудня 2013 року в Івано-Франківську у сквері  імені Адама Міцкевича (біля медичного університету) відкрили перший в світі пам'ятник Руській Трійці, скульптором якого була Оксана Ткач.
Пам’ятник споруджено з ініціативи обласних організацій Національних спілок краєзнавців та письменників України, Українського товариства охорони пам’яток

  історії та культури з нагоди відзначення 200-літніх ювілеїв з дня народження двох із засновників літературного об’єднання І. Вагилевича та М. Шашкевича.
Кошти на будівництво пам’ятника були зібрані в ході акції «Збудуємо методом народної будови пам’ятник «Руській трійці». Понад 20 тисяч жителів міста зібрали на пам’ятник 180 тис. гривень.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник