Пам'ятний знак на честь проголошення ЗУНР в Станіславові

Пам'ятник на честь проголошення Західноукраїнської Народної Республіки в місті Івано-Франківську, в якому ця подія і відбулася.
Пам'ятник розташований у центральній частині міста на майданчику перед Домом правосуддя (вул. Грюнвальдська, 11), в якому містяться численні юридичні установи — Івано-Франківське обласне управління юстиції, міська асоціація адвокатів, територіальне управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області.
Автор монумента — скульптор Володимир Довбенюк.

Опис

У чотирьох нішах постаменту автор пам'ятника розмістив барельєфи видатних діячів ЗУНРу: Євгена Петрушевича (1863-1940), Дмитра Вітовського (1887-1919), Льва Бачинського (1872-1930) і Костянтина Левицького (1859-1941), а над ним встановив стилізовану фігуру січового стрільця.

З історії

У 2004 році, в день 85-ї річниці створення Західно-Української Народної Республіки в Івано-Франківську відбулось святкове відкриття пам'ятника на честь столиці ЗУНР. Монумент встановлений перед Будинком правосуддя, де в 1919 році знаходився секретаріат ЗУНРу. За СРСР у цій будівлі був обком партії, перед будинком були висаджені ялинки, між якими стояли пам'ятники Леніну і Сталіну, демонтовані з початком демократизації суспільного життя як знаки уславлення ворогів українського народу.
Пам'ятний знак на честь проголошення столиці ЗУНР в Станіславові був встановлений завдяки фінансовому сприянню уродженця Єзуполя діяспорянина Володимира Войцюка, і став на той час четвертим, до фінансування яких долучився меценат.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник