Захист садів від шкідників і збудників хвороб

Коли взимку період небезпечних морозів вже пройшов,  кісточкові дерева нерідко втрачають плодові бруньки переважно в лютому-березні.  Після частих відлиг бруньки пробуджуються, вступають у ріст, а потім настає різке зниження температури повітря, яке призводить до їх загибелі.

Перед  розпусканням бруньок у саду слід провести комплекс робіт, які допоможуть захистити сад від шкідників і хвороб навесні і  знищити інфекційний запас збудників хвороб в період вегетації. В цьому допомагають різні засоби, зокрема такі, як фунгіциди, наприклад  луна сенсейшн купить можна за цим посиланням.

Велика частина шкідників  плодових і ягідних культур пристосувалася зимувати на поверхні грунту - всередині або зверху опалого листя та рослинних залишків, в верхньому шарі грунту. Деякі види шкідників і збудників хвороб зимують під старою корою або в тріщинах на дереві.

У  вологу погоду для захисту саду біля дерев простягають плівку або тканину і зчищають з штамбів і скелетних гілок дерев стару кору, під якою ховаються гусениці підкорової листовійки, сливової, східної і яблуневої плодожерок, глодова міль, глодовий і звичайний павутинний кліщі, яблуневий квіткоїд і т. п.  Виконувати цю операцію потрібно негострим скребком, щоб не поранити здорової тканини дерева, інакше через ранки можуть проникнути хвороботворні мікроорганізми, які пошкоджують деревину. Залишки старої кори виносять за межі саду і спалюють або закопують в грунт на глибину 40 см.

Восени викорчовують і спалюють дерева, уражені вертіцелезом, бактеріальним раком кісточкових, вірусними хворобами. Грунт під ними дезінфікують хлорним вапном (100 г / м2), яке розкидають з подальшою закладенням в грунт.

 

                                                  

 

Різкі коливання температури повітря в другій половині зими спричинюють морозно-сонячні опіки. У розвилках і біля основи скелетних гілок кора буріє, відстає, скручуючись догори. Таку кору видаляють, вирізаючи 2-3 см здорової тканини, і спалюють. Якщо хвору кору залишити, то в ній поселяться збудники хвороб деревини, й рослина поступово засохне. Рану дезинфікують 1% розчином мідного купоросу (10 г на 1 л води); після нанесення розчину потрібно, щоб він засвоївся, підсох і тільки потім рану замазують садовим варом або глиною зі свіжим коров'яком (1: 1).

Перед закладенням рани можна обробити гетероауксином (0,5 г на 10 л води). Більші рани після нанесення замазки обв'язують тканиною або мішковиною, тільки не плівкою. Лікування ран таким чином сприяє їх швидкому загоєнню і запобігає зараженню деревини грибами. Такі операції для захисту саду від грибкових хвороб проводять у відлигу при плюсовій температурі. Очищені штамби та розгалуження скелетних гілок вдруге (після осінньої побілки) білять 20% розчином вапна та 3% розчином мідного купоросу (2 кг + 300 г на 10 л води) з додаванням 2 кг глини.

Для лікування ран  також  застосовують садову замазку. На поверхню свіжої рани, підготовлену заздалегідь зазначеним вище способом, її наносять тонким шаром (до 1 мм). У разі обробки старих, засохлих, ран перед нанесенням замазки рану зачищають гострим ножем до живих тканин. Замазка, виготовлена ??на основі фармакологічного ланоліну з додаванням стимуляторів росту і препаратів фунгіцидної дії,  сприяє ефективному загоєнню ран на деревах, кущах, виноградній лозі, що доведено науковими дослідженнями. Лікування ран таким чином сприяє їх швидкому загоєнню і запобігає зараженню деревини грибами. Таку операцію проводять у відлигу при температурі навколишнього середовища вище 0 ° С.

Очищені штамби та розгалуження скелетних гілок вдруге (після осіннього вапнування) білять 20% розчином вапна та 3% розчином мідного купоросу (2 кг + 300 г / 10 л води) з додаванням 2 кг глини.

Проти пошкоджень штамбів молодих дерев зайцями застосовують стебла соняшнику, очерет або пергаментний папір. Для захисту саджанців не використовують солому, стебла кукурудзи, оскільки це приманка для мишей. Уникають обмазки штамбів риб'ячим та іншими тваринами жирами, рослинними і мінеральними маслами, які знижують морозостійкість дерев.

Грунт обережно перекопують на глибину 10 см, щоб не пошкодити  кореневу систему  ягідників. Компостування листя і рослинних залишків і перекопування грунту значно знижують запас шкідників (чорний сливовий та яблуневий плодові пильщики, сірий бруньковий довгоносик, вишнева муха) і хвороб, які зберігаються в листі, під ними і в верхньому шарі  грунту. Також серед захисних заходів для саду від інфекції плодової гнилі дерев знімають і закопують в землю чорні муміфіковані плоди.  Збудник  борошнистої роси зберігається у вигляді міцелію на уражених пагонах в хворих бруньках, які відрізняються від здорових сіруватим відтінком. Вирізання засохлих, уражених пагонів  дозволить значно зменшити зимуючий запас інфекції та підвищити ефективність захисту садових рослин від борошнистої роси і моніліального опіку. Видалення порослі, звисаючих до землі  гілок, проріджування крони та зниження її висоти до 3-3,5 м дозволяють істотно зменшити чисельність шкідників, поліпшити мікроклімат і догляд за деревами. Всі зрізи на гілках діаметром понад 3 см відразу після обрізки замазують садовим варом, олійною фарбою або глиною з коровяком.  Дерева  яблуні сприйнятливі до парші, персика - сильно уражаються кучерявістю  листя, вишні та черешні - відчувають шкоду від моніліального опіку, клястероспоріозу,  кокомікозу, сливи - чутливі до клястероспоріозу, полістигмозу. Для захисту і запобігання розвитку хвороб садових плодових дерев на початку появи зеленого конуса обприскують 3% бордоською рідиною (300 г мідного купоросу + 300-400 г свіжогашеного вапна / 10 л води). Мідний купорос розчиняють в теплій воді в ємкості. Якщо персик не захистити від кучерявості, а інші породи від фітопатогенів, листя і зав'язь почнуть опадати. Найбільш ефективно це можна зробити за допомогою спеціальних фунгіцидів, наприклад луна сейсейшн. Обприскування бордоською рідиною проводять вранці або ввечері, можна і в день, коли немає вітру. Обприскувач  спрямовують спочатку на стовбур, потім поступово переходять на верхні і нижні гілки. Норма витрати робочої рідини на дерево становить на старе дерево  7-8 л,  на молоде - 2-3 л. Атмосферні опади, що випадають після обприскування, змочують дерева і поступово розчиняють нанесений фунгіцид. Краплі бордоської рідини падають на листові розетки, пагони, що утворилися після обробки, створюючи на них захисну плівку, вона і буде перешкоджати проростанню спор парші та інших збудників хвороб, що поширюються по саду комахами, птахами, вітром.

Для зниження щільності популяцій зимуючих стадій шкідників на зерняткових і кісточкових культурах проти щитівок, кліщів, листокруток, попелиць , мідяниць, молей насадження обприскують інсектицидами, в промислових садах - 60 л / га, в умовах приватного сектора - 0,6 л / 20 л води. Препарат  застосовують на кущових ягідниках (агрус, різні види смородини, малина) проти попелиць, щитівок, кліщів, листокруток в аналогічних нормах витрати. Обробку проводять до розпускання бруньок при температурі повітря не нижче 4 ° С. Інсектицид ефективний проти шкідників, що зимують в стадії яйця і гусениці. Механізм дії препарату  - асфіксія, яка настає внаслідок покриття особин тонкою маслянистою плівкою і порушення дихання через припинення доступу повітря. Заготовте хвойну тирсу або солом'яну січку для мульчування грунту під суницею, щоб захистити дозрівають ягоди від сірої гнилі. Потурбуйтесь про придбання засобів захисту, які пройшли всебічні випробування на присадибних ділянках і рекомендованих для захисту плодово-ягідних рослин від шкідливих організмів. Перш ніж зробити покупку, ознайомтеся з новинками в області контролю багаторічних насаджень від шкідників, хвороб і бур'янів. Купуйте препарати лише в магазині. Якщо ж сумніваєтеся в їх якості, вимагайте у продавця сертифікат. 



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник