ПОРАДИ ЩОДО ВИБОРУ ФУТБОЛЬНОГО ВЗУТТЯ ДЛЯ ГРИ НА ВУЛИЦІ

Гра в футбол має  безліч тонкощів, в тому числі це стосується  і підготовки до неї. В цей вид спорту грають в різну погоду, в різних умовах, і вибір взуття відіграє велику роль. Наша стаття  допоможе зробити вам вірний вибір бутс для гри в футбол на вулиці, а придбати їх, наприклад фірмові бутси Puma, ви зможете тут 
 
 Говорячи безпосередньо про вулицю, варто відсікти звичайні туфлі, кеди і кросівки, тому що вони призначені для гри в залі. Найбільші виробники, такі як Puma i Adidas, виготовляють кожну модель бутс з декількома типами підошви, кожен з яких призначений для певної ігрової поверхні. Можна, звичайно, грати в одних бутсах і на штучному покритті в спортзалі, і на траві в селі, але зручніше все ж грати у взутті зі спеціальними характеристиками для натурального газону, штучної трави або інших видів поверхні.
 
"Сороконіжки", багатошиповки або футбольне взуття з позначенням TF
 
Якщо грати доводиться на старому пришкільному майданчику з покриттям першого покоління (2005-2006 року побудови), то гравцям точно буде незручно в бутсах з будь-яким типом шипів, а підійде щось середнє між бутсами і кросівками, в народі зване "турф", "сороконіжка" , "багатошиповки".
 
Бутси сороканіжки, турфи
 
Цей тип зручний тим, що взуття досить м'яке, а підошва усипана безліччю дрібних і коротких гумових шипиків (чому, до речі, вони і отримали прізвисько "стоноги", та й бутсами їх взагалі не прийнято називати), що робить їх універсальної футбольної взуттям. Деякі навіть в зал ходять грати в них: універсальні вони з тієї причини, що така підошва забезпечує ідеальне зчеплення на будь-якому штучному газоні (навіть з високим ворсом), а м'який, майже як у кросівок, верх разом з товстою пружною підошвою робить їх носіння вельми комфортним - їх майже не треба розношувати. До мінусів можна віднести те, що під час дощу вони рясно вбирають вологу і стають важкими, та й на мокрому натуральному газоні з відлітаючими шматками землі зчеплення майже не буде. Зате на  майданчику з "килимом" або на підмерзлому штучному газоні конкуренцію їм скласти важко.
 
 
 
Традиційні бутси з позначеннями FG і HG
 
FG розшифровується як firm ground, тобто тверда поверхня. Так як під твердою поверхнею слід розуміти сухий натуральний газон і м'які земляні поля, шипів не повинно бути занадто багато (зазвичай 11-13), а їх довжина повинна бути значною і забезпечувати надійне зчеплення. Тому, коли на вулиці сонячно і сухо - а саме в таку погоду і хочеться грати в футбол - багато хто воліє цей класичний тип бутс, а в магазинах часто інші типи і зовсім не знайти.
 
Бутси FG
 
 
Так як багатьом футболістам-аматорам такі бутси представляються єдиним достойним футбольної взуттям, їх теж прийнято вважати досить універсальними. На "лисому" майданчику в таких, звичайно, не пограєш, але переважна більшість футболістів на інших штучних полях різної якості грає саме в класичних бутсах з 11-13 шипами. І якщо на штучному газоні з високим ворсом і гумовою крихтою гравець буде відчувати себе комфортно, то на зношеному або достатньо високому ворсі його буде переслідувати відчуття ходьби "на підборах". Часто до придатних для гри на штучному газоні бутсів відносять і бутси з позначенням HG (Hard Ground / жорстка поверхня).
 
Бутси HG
 
Взагалі вони призначені для твердих полів, наприклад, для вигорілого на сонці грунту, але через те, що вони мають на пару шпильок більше, ніж FG, а самі шипи коротше, для штучних полів останнього покоління вони також цілком підходять.
 
Бутси з маркуванням FG, як правило, мають від 11 до 13 шипів (довжина шипів - 15 мм. на п'яті, 12 мм. спереду). У більшості випадків шипи не є змінними і мають конусоподібну форму і форму "плавників".
 
 
 
Бутси для штучних полів з позначенням AG
 
Взуття для штучних полів розробляється не менш активно. Такі бутси мають позначення AG. Цікаво, що на офіційних ресурсах зустрічалася як розшифровка Artificial Ground (штучна поверхня), так і Artificial Grass (штучний газон). У будь-якому випадку ключовим словом в розшифровці є "штучний", з чого випливає висновок, що вони повинні ідеально підійти для штучних газонів, які тепер  стелять все більше і більше, відмовляючись від трудомісткого догляду за натуральною травою.
 
Бутси AG
 
Штучні поля також прийнято відносити до твердих поверхонь. Навіть при грі на газоні самого останнього покоління, щедро усипаного гумовою крихтою, все одно основою служить, як правило, бетон, який ніяк не можна назвати м'яким. На такому полі важливо рівномірно розподілити вагу тіла по стопі, тому бутси AG мають набагато більше шипів, а підошва вже має певні подібності з турфами, які ми описували вище. Але якщо турфи мають м'який зручний верх, більше нагадуючи кросівки, то бутси AG - це все ж повноцінні бутси, що мають верх класичних бутс, але спеціальну підошву, і це, звичайно, є перевагою. Бутси з маркуванням AG, як правило, мають більше 20 шипів (довжина шипів - 8-10 мм.). Шипи не є змінними і мають конусоподібну форму (форма "плавників" зазвичай не використовується).
 
Бутси для мокрого натурального газону з позначенням SG
 
 Бутси SG
 
Бутси з позначенням SG (Soft Ground / м'яка поверхня) призначені для гри на мокрому натуральному газоні і простим любителям футболу вони не знадобляться точно. Щоби виконувати різкі рухи на мокрому натуральному газоні, коротких пластикових шипів недостатньо, а велика кількість шипів тільки призведе до збільшення ковзної поверхні, значно знизивши зчеплення. Тому бутси для такого типу поверхні зазвичай мають всього 2 шипа ззаду і 4 спереду (в нових моделях до цих основних 6 шпильок додають кілька коротших допоміжних), та ще й виготовлені з металу. Більш того, шипи у таких бутс зазвичай є знімними, щоб можна було регулювати довжину шипа в залежності від стану газону. Варто відзначити, що в бутсах з металевими шипами заборонено грати на штучних полях.Бутси з маркуванням SG, як правило, мають 6 шипів (довжина шипів - 18 мм на п'яті, 12-15 мм. спереду). У більшості випадків шипи є знімними і мають конусоподібну форму.


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник