Профілактика захворювань зубів

 
Актуальність проблеми
 
Питання профілактики захворювань пародонту складають важливий розділ стоматології. Аналіз показує високу поширеність ураження пародонту, яка з віком значно збільшується.  Тому, якщо у вас виникають якісь проблеми з зубами, то не зволікайте з цим і
звертайтеся в центр парадонтологии, щоб уникнути серйозних ускладнень в майбутньому!
Результати досліджень показують, що навіть легкий ступінь захворювань пародонту у дітей при відсутності профілактики переходить у дорослих в досить важку форму з необхідністю в терапевтичному, хірургічному та ортопедичному лікуванні.
Однією з основних причин розвитку хвороб пародонту є місцеві чинники. При гінгівіті в зубному нальоті виявляється більше мікроорганізмів і більш високий відсоток грамнегативнихбактерій, ніж в нальоті у людини з інтактним пародонтом.
 
Зубні відкладення чинятьть на тканини пародонту комплексну дію:
  • токсичну -  за рахунок продуктів життєдіяльності мікроорганізмів;
  • механічну - в результаті тиску на ясенний край.
У міру взаємодії бактерій і продуктів їх метаболізму з тканинами пародонту розвивається запалення і деструкція.
Найбільший вклад в розвиток цього процесу вносять мікроорганізми  Str. Sanguis, Actinomyces viscosus і ін.
До місцевих чинників ризику виникнення хвороби відносяться: надмірне вживання м'якої їжі, погана гігієна, зменшення секреції слини,  наявність ортодонтичних апаратів, аномалії  порожнини рота і розташування зубів, механічне пошкодження, хімічні і фізичні травми, 
помилки при ортопедичному і при ортодонтичному лікуванні.
Серед загальних факторів ризику виділяють:
ендокринні захворювання, нервносоматичні захворювання, туберкульоз, порушення обміну речовин, гіповітаміноз.
В даний час знання етіології захворювання, факторів ризику і їх своєчасне усунення дозволяє запобігти розвитку хвороб пародонту або зменшити вираженість патологічних змін.
Також дуже важливим аспектом у виникненні патології пародонту є обмін вітамінів в організмі. Метаболічно незамінні компоненти їжі повинні постійно надходити в організм ззовні. Слизова оболонка порожнини рота дуже чутлива до дефіциту незамінних поживних речовин, так як є мішенню, яка при дефіциті поживних речовин піддається структурним змінам. Найбільш виражені зміни відбуваються в м'яких тканинах, де спостерігається дегенерація сполучної тканини, уповільнення загоєння ран, атрофія епітелію язика. Необхідно регулярне надходження в організм вітамінів, що мають велике значення в забезпеченні його нормальної життєдіяльності.
Наприклад, патологічний ефект при нестачі вітаміну С виражається в пошкодженні стінок кровоносних судин в місцях їх найбільшого напруження, так як порушується синтез колагену. Його дефіцит знижує пристосовні реакції пародонту, зокрема, ясен, як дуже важливого бар'єрного тканинного комплексу, сприяє порушенню процесу утворення і формування колагенових волокон, тканини розпушуються, підвищується проникність міжклітинних прошарків і капілярів, і зрілі колагенові структури піддаються деструкції. Аналогічну дію чинить нестача і інших вітамінів. Тому профілактика захворювань пародонту  має полягати не тільки в правильному догляді за порожниною рота і проходженні регулярних обстежень у лікаря, а й також  в правильному і збалансованому харчуванні, що є  дуже важливою складовою вашого здоров'я.


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник