Що таке мікродобрива і як їх правильно застосовувати

Мікродобрива: особливості застосування
Щоб зрозуміти, для чого необхідні мікродобрива, необхідно розібратися, перш за все, в структурі і механізмі впливу підгодівлі на рослини з урахуванням типу грунту і цільової спрямованості окремих мікроелементів.
 
Мікродобрива
 
Що це таке?
 
 
Мікродобрива - підживлення «особливого призначення», що містять корисні речовини-мікроелементи, добре засвоювані рослинами в невеликих дозах. Причому, кожен мікроелемент (мідь, марганець, цинк, бор, кобальт і ін.) безпосередньо діє на весь обмінний процес, живлення і ріст рослини.
Особливість мікродобрив в тому, що кожен мікроелемент відповідає за певну функцію і за своїм складом не може бути замінений іншим складовим.
Недостача або надлишок будь-якого мікроелемента призводить до зниження врожайності і якості плодів, кормових і злакових культур, що природним чином позначається на здоров'ї людини. Придбати мікродобрива можна на спеціалізованих сайтах,  наприклад на сайті компанії "Макош" тут  https://makosh-group.com.ua/
 
Види і характеристики
 
 
Види мікродобрив визначаються по основному елементу підгодівлі, який є основоположним в конкретному добриві:
  • солі неорганічних кислот (значно поступаються хелатним підживлення). Погано розчиняються, застосовуються тільки на кислих і слабокислих грунтах; можливі побічні ефекти (токсичність, забруднення грунту).
  • гумати (солі калію і натрію) - комплексні сполуки мікроелементів з органічними кислотами. Добре розчиняються, стимулюють ріст рослин, нейтралізують токсичні речовини, але не є повноцінним джерелом мікроелементів.
  • марганцеві підгодівлі застосовуються на піщаних ґрунтах, чорноземах і торфовищах для засіву буряків, кукурудзи, посадки картоплі.
  • цинкові добрива застосовуються на карбонатних грунтах, використовуються для плодових і цитрусових дерев, сприяють закладці бруньок і пагонів, також піддобрюють ґрунт під посів квасолі, сої, для деяких овочів (картопля, морква та ін.).
Існують комплекси мікродобрив, до складу яких входить 2 і більше мікроелемента, що виконують відразу кілька функцій:
 
  • Майстер. Мікродобриво хелатної форми застосовується для квітів і зернових рослин, підходить для будь-якої грунту.
  • Сизам. Комплексна підгодівля містить сахарозу, застосовується для обробки насіння і як позакореневе добриво.
  • Реаком - належить до хелатних добрив, знижує нітрати, підвищує врожайність кукурудзи, зерна, картоплі.
 
Мікродобрива вносяться в підзолисті і лісові грунти, вилужені чорноземи, де молібден найбільш рухливий і доступний для кореневої системи зернових, бобових і овочевих рослин.
 
Молібденові добрива непридатні для кислих грунтів; перед застосуванням грунт вапнують.
 
види:
 
порошок (15 - 17% молібдену) застосовується для обробки насіння і бульб (насіння пересипаються порошком, порошок можна розчинити у воді);
молібденово-кислий амоній (більше 50%) використовується для закладення в грунт перед посівом, також як позакореневе підживлення;
простий і подвійний молібденовий суперфосфат (до 0,2%) підсипається в міжряддя або в рядки при посіві;
в промислового землеробства використовуються відходи електролампового виробництва (до 0,4%), удобрюються великі за площею поля; врожайність зростає більш ніж на 20%.
Молібденові добрива підвищують врожайність бобових в середньому на 3 ц з 1 га; сіна конюшини - на 9 ц; урожай моркви, капусти, редиски зростає до 25%; крім того, збільшується склад білка в зернових і бобових культурах, зростає кількість вітамінів і цукру в овочах.
 
борні
Підживлення використовуються, в основному, на торф'яних і дерново-підзолистих грунтах. 
Використовуються при посіві буряків та інших коренеплодів, для розсади капусти, для плодово-ягідних рослин, бобових культур і льону. Сприяють розвитку точки росту рослин, перешкоджають появі сонячних опіків, плямистості, пігментації листя, а також захищають їх від скручування.
Мікродобрива
 
види:
 
  • бура (11% бору) і борна кислота (до 40%); застосовується для насіння, на початку літа при появі перших листків;
  • простий і подвійний суперфосфат борний (до 0,4% бору) вноситься під час перекопування для посіву (в міжряддя);
  • селітра з бором підходить для всіх рослин, допомагає протистояти гнилі та парші, захищає від плямистості плоди дерев, покращує їх смак і якість.
мідні
Цільове призначення - торфові грунти в низинах, заболочені місцевості (дефіцит міді).
Підживлення застосовуються для плодових дерев (сприяють розвитку нирок і листя), зернових культур (врожайність підвищується в 5 - 6 разів). Рекомендується використовувати для посіву льону, цукрових буряків, соняшнику.


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник