Холоднокатані і гарячекатані сталеві труби: особливості, відмінності та застосування

Холодно і гарячекатані труби відносяться до безшовних різновидів трубної продукції. Виготовляють їх різними способами. Тому труби відрізняються зовнішнім виглядом, властивостями і сферою застосування. Наприклад:  Труба круглая
 
Холоднокатані труби
Нормативна документація
Основними нормативними документами з виготовлення холоднокатаних труб є ГОСТи 8734-75 і 8733-74. Вони визначають сортамент і технічні вимоги до виробів.
 
особливості виготовлення
Є два основних етапи виготовлення холоднокатаних труб.
 
Отримання заготовки. Цей етап однаковий для холодно- і гарячекатаних труб. Для отримання заготовки використовують трубопрокатні стани гарячої прокатки. З їх допомогою з розігрітої цільної сталевий болванки роблять порожнисту гільзу. Отвір в ній формується і збільшується до необхідних розмірів за допомогою спеціальної оправлення, яка прошиває цільну заготовку наскрізь.
Отримання кінцевого виробу. Цю частину операції виконують на стані холодної прокатки: деформація відбувається на нерухомій конічної оправці. Трубу формують за допомогою калібрів, закріплених в вирізах валків. При цьому струмки калібрів, що безпосередньо впливають на заготівлю, мають змінний перетин і труба після проходу через них поступово деформується і набуває необхідні розміри.
 
Властивості і застосування
Для виготовлення холоднокатаних труб використовують чорні (вуглецеві або леговані) і кольорові метали. Сучасні виробники випускають вироби з товщиною стінки від 0,06 до 12 мм і діаметром від 0,3 до 450 мм. Головне достоїнство холодної прокатки в тому, що вона дозволяє отримувати труби з високою точністю розмірів і чистої зовнішньою поверхнею. Крім стандартних виробів круглого перетину цим методом виготовляють прокат в формі квадрата, прямокутника, овалу і навіть зірки.
 
Холоднокатані труби затребувані в авіації, космонавтиці і медицині. Їх використовують при виготовленні паливної апаратури, двигунів внутрішнього згоряння, парових котлів енергетичних і атомних установок. Бездоганний зовнішній вигляд таких труб дозволяє застосовувати їх при виготовленні меблевої фурнітури.
 
 
Гарячекатані труби
Нормативна документація
Основними нормативними документами з виготовлення гарячекатаних труб є ГОСТи 8732-78 і 8731-74. У них описані сортамент і технічні вимоги до виробів цього виду.
 
особливості виготовлення
Гарячекатані труби виготовляють в три основних етапи:
 
Прошивка. В ході цієї операції з цільної сталевої заготовки, розігрітій до температури 1150-1270 ° С (показник залежить від марки сталі, що використовується), отримують товстостінну порожнисту гільзу. Для отримання початкового отвори заготовку прошивають оправкой.
Раскатка. Вона дозволяє отримати готову трубу з необхідними параметрами. Найчастіше для цього використовують автоматичні раскатні стани. Деформуємі труби одягають на оправлення і пропускають між валками. В результаті труба набуває необхідні розміри. Прокатку виконують два-три рази.
Гаряча обробка. Виникла нерівномірність товщини стінок труби після розкочування усувають за допомогою обкатані стану, схожого по конструкції на прошивний. Остаточні розміри труба набуває в калібрувальному стані.
Всі перераховані етапи труба проходить в розігрітому стані. На відео нижче представлена ??одна з технологій виготовлення подібної продукції:
 
 
Властивості і застосування
Для виготовлення гарячекатаних труб використовують вуглецеві, леговані або нержавіючі стали. Допускається виготовлення виробів із зовнішнім діаметром від 28 до 530 мм і товщиною стінки від 2,5 до 75 мм. Сучасні виробники можуть випускати гарячекатані труби з мінімальним зовнішнім діаметром до 16 мм. Але на практиці частіше за все випускають труби з зовнішнім діаметром від 28 до 426 мм і товщиною стінки від 3 до 40 мм. Виробництво гарячекатаних виробів з іншими параметрами вважається недоцільним через трудомісткість процесу їх виготовлення.
 
Труби цього виду не мають такої точності розмірів і чистоти поверхні, як холоднокатані аналоги, але швидше виготовляються. Вони відрізняються високою міцністю, тому труби використовують там, де потрібна висока надійність: при будівництві систем з високим розрахунковим тиском, в хімічній і нафтовидобувній промисловості, при прокладці побутових водопроводів і в котельних установках.
 
У сегменті круглих труб основними видами виробів є безшовні та електрозварні. При цьому різниця в обсягах їх виробництва поступово зменшується. Так, в 2010 році в Росії в цілому було виготовлено 2,659 млн т безшовних труб і 3,342 млн т електрозварювальних, а в 2015-му ці цифри склали вже 3,419 млн т і 3,919 млн т відповідно.
Холоднокатані труби використовують і


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник