Як і для чого використовують кукурудзу в Україні і світі?

 Якщо ви думаєте, що кукурудза це тільки смачна їжа і відмінний корм для тварин, то це не так. Завдяки кукурудзі можна стати енергонезалежною країною і забезпечити себе всіма найбільш потрібними товарами. І в виробництві цієї культури Україна займає далеко не останню роль.
 На кукурудзу і пшеницю припадає майже 90% всього українського експорту зернових. Тому цена кукурузы в Украине має важливе економічне значення для цілого світу. Але кукурудза - не звичайна культура. Крім харчової промисловості її також можна використовувати для виробництва побутових товарів, і це робить кукурудзу дуже затребуваним товаром. І Україна вже задовольняє 10% світового попиту на кукурудзу, і у неї ще є потенціал для нарощування виробництва. Ми також зібрали і інші цікаві факти, які доведуть що кукурудза важлива як для України, так і для всього світу.
 
1.Україна є найбільшим експортером кукурудзи в Східній півкулі
А в світовому рейтингу Україна на 4 місці. Попереду тільки США, Бразилія та Аргентина.
 
2. Україна продає кукурудзи більше, ніж наступні 6 лідерів разом узяті
 
3. При цьому Україна виробляє далеко не найбільше
Показник в 26 мільйонів тонн ставить Україну на шосте місце з виробництва кукурудзи, а лідери рейтингу - США і Китай.
 
4. Просто ми виробляємо набагато більше, ніж з'їдаємо
Для прикладу, наші конкуренти з експорту США і Бразилія орієнтовані на споживання кукурудзи, а не на експорт. Вони з'їдають і переробляють понад 70% всієї виробленої продукції. У той час як Аргентина більше орієнтована на експорт, як і Україна, і на споживання йде лише третина продукції.
 
5. При цьому в усьому світі люди виробляють кукурудзи більше, ніж встигнуть з'їдати за рік
 
6. Але люди з'їдають далеко не все - більше половини кукурудзи йде на корм і виробництво біоетанолу
Більше 40% кукурудзи вирощується на корм для тварин і птахів, а біоетанол займає 30% всього ринку кукурудзи. Інша ж частина продукції вирощується для виробництва їжі і насіння. Близько 12% всієї виробленої кукурудзи в світі йде на експорт.
 
7. Найбільше кукурудзи Україна продає до Євросоюзу
На другому місці знаходиться Китай, для якого Україна стала головним постачальником кукурудзи. Україна займає більше 90% в китайському імпорті кукурудзи.
 
8. Кукурудза - найпопулярніша зернова культура в світі
За рік люди споживають майже 1 млрд тонн кукурудзи - це більше, ніж пшениці, ячменю, вівса та сорго разом узятих.
 
9. Завдяки переробці з кукурудзи можна зробити практично що завгодно
Урожай кукурудзи широко використовується в якості ключового сировини для біогазу. Кукурудзу подрібнюють, завантажують в силос і подають в анаеробний біореактор, де бактерії розщеплюють кукурудзу - поряд з іншими органічним матеріалом - для виробництва метану.
 Кукурудзяний силос має один з найвищих показників виходу газу на тонну врожаю.
З проростків кукурудзи роблять салати, з зародків вичавлюють харчове масло, а крохмаль зерен використовують як такий або готують з нього сироп. Кукурудзяний крохмаль - не тільки хороший згущувач, а й сировину для виробництва оцту і різних алкогольних напоїв, включаючи віскі і бурбон. Кукурудзяний сироп використовують як підсолоджувач в желе, джем і інших кондитерських виробах.
 Кукурудзяна олія - ??сировина для отримання дорогих фарб, мила і замінників гуми. З білка зеїна, що міститься в зернах, виготовляють подібні на  шерсть штучні волокна.
 Кукурудза широко використовується в якості джерела крохмалю у фармацевтичній, паперовій, гірничодобувної та будівельної галузі промисловості. Такий крохмаль зазвичай виходить після процесу очищення, також виробляють кукурудзяні зародки, клітковину і білок.  Застосовується у виробництві біорозкладаних пластикових пакетів, лікарських препаратів, паперу, гофрокартону, миючих засобів, фарби, підгузників, косметики, клею, поверхнево-активних речовин і агрохімікатів.
 Використовуються також стебло і інші вегетативні частини рослини: з них отримують будівельні і пакувальні матеріали, добрива, і навіть вибухівку. А з м'якої серцевини стебел виготовляють цигарковий папір. Качани  дають фурфурол - сировина для виробництва пластмас, нейлону та інших синтетичних речовин.
 Кукурудза - це зерно №1 у всьому світі. Адже крім найбільшого споживання серед всіх зернових, кукурудза також є універсальним продуктом, з якого можна отримати паливо, електрику і побутові товари. Це означає, що нарощуючи обсяги переробки кукурудзи можна вийти за межі агросектора, і створювати товари з високою доданою вартістю. 


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник