Як вибрати човновий електромотор

Існує три традиційних місця установки човнових електромоторів - на носі, на транці човна і на корпусі ходового двигуна. Всі ці типи моторів представлені дуже добре на сайті https://aquamania.ua/uk/motori/jelektromotori-i-aksesuari/jelektromotori-dlja-lodok/ - є можливість більш детально з ними ознайомитися, особливо , з електромоторами для надувних човнів, як з найбільш затребуваними на ринку. Кожне з  місць розміщення електромоторів, як і відповідні для них типи моторів, має свої переваги і недоліки, які ми і розглянемо далі в цій статті. Так, почнемо по порядку..

 

Установка на носі човна

  Цей вид електромоторів призначений в основному для човнів і катерів з жорстким корпусом. Ключова перевага такого розташування - точне управління судном. Розташований на носі мотор тягне човен по воді, а не штовхає його, тому незначна зміна керма моментально позначається на курсі. У носових моторів набагато більший вибір керуючих пристроїв - це може бути електрична педаль, румпель, бездротові дистанційні пульти. Вони також володіють і найбільшим набором додаткових функцій, однією з яких є спільна робота з GPS пристроями. Як завжди, існує і зворотна сторона. Носові мотори дорожче транцевих, складніше в установці, вимагають більше місця на борту човна. Обов'язковими вимогами для них є рівна палуба і вільний простір на носі. Переваги: ??Точність в управлінні човном, більше додаткових можливостей. Недоліки: Більш висока вартість, вимагають більше місця.

 

Установка на транці човна 

  У той час як для установки носових моторів потрібно свердління отворів в корпусі човна, транцеві кріпляться на кормі за допомогою різьбових затискачів, як і більшість човнових моторів. Управління ними традиційно і звично, вони не захаращують дно човна педаллю і провідними до неї проводами. Для невеликих човнів або  надувних човнів з ПВХ транцеві мотори є найбільш підходящими. Завдяки простоті конструкції такі мотори доступніші за ціною.

  Електричний мотор для човна має ще й другу назву - троллінговий мотор. Таку назву дали йому в США. Подібні агрегати активно використовуються для рибного лову - тролінгу. Для троллінгу потрібно підтримувати постійну, невисоку швидкість руху. Однак електромотори для надувних човнів можна застосовувати і при спінінговій ловлі.
 Основна перевага електричних агрегатів - це безшумність. На ньому можна тихенько підійти до місць, де є білуга і окунь. А ці риби дуже обережні і лякаються навіть сплесків весел. Можна обпливати невеликі заливчики, ловити в схил не використовуючи якір. Дозволяють дуже тихо підкрастися до очеретяним заростях в пошуку качки.
  Електромотор повністю екологічно чистий і не забруднює водойми нафтопродуктами.
 
Різноманітність електромоторів для човнів
  В основному електромотори ставлять на надувні ПВХ човни і використовують для риболовлі на спокійних водоймах зі стоячою водою, озерах, ставках, навіть на річках зі слабкою течією. Електричний агрегат можна зустріти на човнах катерах як додатковий двигун. Здатний пересувати катер з вантажем загальною масою до 2 тонн.
  Електромотор на човен ПВХ може йти як основний двигун. У будь-якому випадку - це гідна альтернатива веслам.

Переваги: цінова доступність і простота монтажу.

Недоліки:менша кількість додаткових функцій, менша точність в управлінні човном. 

 

Установка на ходовому моторі

Такі мотори встановлюються на кавітаційній плиті ходового двигуна. Спосіб керування човном при цьому не змінюється - використовується кермо або румпель основного двигуна. Швидкість і напрямок обертання гвинта електромотора регулюються за допомогою пульта дистанційного керування. Бажання зберегти в човні якомога більше вільного простору може бути одним з аргументів на користь вибору електромотора даного виду. Наступна причина - багатоцільове використання човна. Наприклад, іноді ви використовуєте човен для риболовлі, а іноді для відпочинку на воді з родиною. Незважаючи на те, що установка електромотора на бензиновому двигуні економить місце, він складніший в управлінні і обмежений за своїми можливостями. Крім того, як правило він дорожче ніж представники інших груп.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник