Користь і шкода вживання морозива

Історія виникнення морозива.

  Точно невідомо, хто винайшов морозиво, але відомо, що трапилося це багато століть назад. До того, як люди навчилися його робити, вони робили щось подібне і називали це "крижинки". Насправді, зробити морозиво самому вдома не є дуже складно , кілька рецептів домашнього морозива ви можете знайти на сайте  Олександр Великий був великим шанувальником «крижинок» вже в IV ст. до Різдва Христового. А римський імператор Нерон ще в I ст. нашої ери посилав своїх слуг в гори для того, щоб набрати снігу для цих «крижинок». 1295 р Марко Поло привіз рецепт виготовлення «крижинок» двох видів: на основі води і молока. Саме з подачі Марко Поло стали додавати молоко в "крижинки", а тому саме цього великого мандрівника можна вважати його творцем.

 

  У Греції і Римі в льоду заморожували ягоди. Для цього за снігом в гори посилали рабів, навчених швидко бігати, а також використовували систему естафети. З 1295 року блюдо, схоже на холодний щербет, стало дуже модно серед аристократів. З Італії популярність морозива перейшла до Франції, коли Катерина Медічі привезла з собою свого шеф-кухаря. Приготований ним десерт відразу ж сподобався королю і придворним. З тих пір весь двір став поїдати холодні солодощі. Пізніше Жерар Тірсен, французький кулінар, винайшов рецепт замороженого ванільного крему. Винахід було названо «неаполітанським морозивом». Далі в історію знову втрутилися італійці.

 

  У 1660 морозиво стало популярним десертом не тільки у вищих колах. Але і серед бідніших верств населення. Прокопіоді Колтеллі відкрив свій ресторан «Прокоп», його завсідником був навіть сам Наполеон. Заклад досі дуже популярно. Після цього такі ресторани заповнили весь Париж.  У 1851 році відкрився перший завод по промисловому виробництву морозива в Балтіморі. Сам пристрій, яке дозволило виготовляти морозиво в заводських умовах, винайшла англійка Ненсі Джонсон. Вона запатентувала свій винахід, але грошей на організацію фабрики не вистачило. Тому вона продала патент американцям.

 

Види і сорти морозива.

 

  На сьогодні є понад майже півсотні різних видів і сортів морозива. Пломбір - це морозиво, яке відрізняється підвищеною жирністю, в ньому молочного жиру 15% і більше. Це найкалорійніше, смачне і дуже популярне у нас в країні ласощі. Вершкове морозиво містить 8-10% молочного жиру (як в традиційних вершках). Молочне - всього 3,5% жиру (як стандартне молоко). «Легкі» види морозива містять мінімум молочного жиру (в шербеті -1%), в деяких сортах його може не бути зовсім (наприклад, фруктовий лід) або його замінюють рослинним жиром (зазвичай пальмової олії). Фруктові сорти зазвичай солодші, ніж молочні і вершкові сорти, вони містять до 30 відсотків цукру (в морозиві на молочній основі цукру може бути від 12 до 20 відсотків). 

 

  Всі вважають, що морозиво повинно бути солодким. Зараз це не так. Кулінари уже давно зламали цей стереотип. При бажанні в ресторанах можна знайти його зі смаком смаженої картоплі, цибулі, анчоусів, навіть кульбаб. Навіщо воно потрібно - загадка! У деяких країнах подають у якості гарніру до основної страви. Серед новинок зустрічається і морозиво з сиром. Це звичайне вершкове, до якого перед збивання в суміш додають м'який сир (20-40 г на порцію). Такі ласощі поєднують переваги і корисні властивості обох продуктів: високий вміст білка - до 7 відсотків, а калорійність - всього 120-130 ккал. Йогуртове морозиво по жирності порівняно з молочним. Саме цей продукт є ідеальним засобом для потрапляння в організм живих йогуртових культур. 

 

Користь і шкода морозива.

 

  Незважаючи на високу калорійність, морозиво є найпопулярнішим ласощами серед дітей і дорослих. Багато хто побоюється підвищення ваги через його вживання, хоча, як довели останні дослідження, воно не може бути причиною ожиріння, так як вміст жирів в продукті складає всього лише 10 відсотків від щоденної необхідної людині норми. Основним поживним компонентом морозива є білки, які в ньому досить легко засвоюються, а вміст значного набору вітамінів допомагає підвищити імунітет. Крім того, до складу страви входять цикотини, що стимулюють імунну систему і допомагають боротися з респіраторними захворюваннями.

 

 Єдина шкода морозива можлива для людей, які перенесли недавно ангіну або астму, їм варто обмежити вживання продукту, щоб уникнути рецидиву захворювання. Незважаючи на чудовий смак ласощів, і їх поживні якості, існує шкода морозива для людей, організм яких не приймає лактозу. У таких хворих воно може викликати розлад травлення.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник