Екскурсійні тури в Чорнобиль - Безпечно чи ні?

Як потрапити в Чорнобильську зону відчуження?

Зона відчуження Чорнобильської АЕС займає 30 кілометрів на території України і Білорусі. Прип'ять, де розташована атомна електростанція, радянські будівлі-привиди зі сталкерським графіті і парк розваг з проржавілими атракціонами, що стали візуальним символом зони відчуження - знаходяться в Україні, більш ніж в 110 кілометрах від Києва. Від Гомеля - 130 кілометрів. Потрапити в зону відчуження на Экскурсионные туры в Чернобыль  можна, купивши місце в групі у турфірми, яка організовує екскурсії.  Заявку на відвідування зони потрібно подавати не менше ніж за 10 днів.

 

 

Doroga do kpp Dytyatki 4

 

Наскільки це безпечно

   КПП «Дитятки» знаходиться на в'їзді в Чорнобильську зону відчуження на українській стороні. КПП «Бабчін» - на білоруській. Тут перевіряють паспорти, доглядають речі, і ви проходите радіаційний контроль. Вам потрібно буде пройти через металеві рамки з датчиками, які «стежать» за рівнем радіації. Так потрібно зробити при в'їзді та виїзді із зони. А також окремі будки дозиметричного контролю є в Прип'яті. Якщо ви «опромінились» більше дозволеного, вам «задзвенить» на контролі. Чи часто люди не проходять контроль при виході із зони? Це найпопулярніше питання. Так буває, але рідко, один випадок на кілька десятків екскурсій. Найчастіше «фонить» взуття, зазвичай допомагає чистка підошви за допомогою щітки. Якщо щітка не допомагає, ви залишаєте цей предмет одягу і відправляєтеся в автобус без нього. Прийнято пояснювати, що за двогодинний політ в літаку  опромінювання більше, ніж за час цієї екскурсії.

  Якщо відправитися в ескурсійний тур до Чорнобиля  на початку жовтня,  то за кілька кілометрів до КПП «Дитятки»,можна  помітити  людей з плетеними кошиками - місцеві збирають гриби в цих лісах. Приблизно в 30 кілометрах від Прип'яті нормальний радіаційний фон, за словами супроводжуючих. Більш того, нормальний радіаційний фон у Чорнобилі. У всякому разі в тих місцях, які відвідують туристи, кажуть супроводжуючі. Високий рівень радіації залишається тільки в самій Прип'яті, але не скрізь. Найбільше «фонить» на оглядовому майданчику поряд з енергоблоком.  Якщо є можливість, беріть з собою лічильник Гейгера. Це ніяк не впливає на безпеку, ви ходите стандартними маршрутами, відбиватися від екскурсоводів не можна, а вони знають напам'ять, як «фонить» біля річки, а як - у енергоблоку. І скільки часу ви можете там провести. Але девайс дозволяє повніше відчути місце - зловити саспенс.

   Чорнобиль - маленьке місто з чистими сірими тротуарами і свіжопобіленої будинками. У Чорнобиля є бюджет на благоустрій: прибирання вулиць, ремонт доріг. Тут живе пара сотень людей: поверненці і самосели. Зовні Чорнобиль мало відрізняється від звичайного маленького міста. Працює готель, магазин з продуктами, сувенірна крамниця (у ходу магнітики, кружки, брелоки із зображенням АЕС).

 

Прип'ять

Pripyat Panorama

  За 17 кілометрів на північ від Чорнобиля розташоване місто енергетиків - Прип'ять, де безпосередньо знаходиться ЧАЕС і воно є кінцевою метою ескурсійних турів до Чорнобиля. У Прип'яті нічого не білили і не фарбували після катастрофи. Цифри на дозиметрі змінюються мало не кожні 10-30 метрів, коли ви їдете по місту. Місцями радіація сильно «підскакує». Саркофаг - ізоляційне спорудження над четвертим енергоблоком атомної станції - видно з будь-якої точки в Прип'яті. Перша «точка» висадки біля бетонного меморіалу «Прип'ять»: тут всі швидко фотографуються напам'ять і ескурсія продовжується. Друга - центр міста, де ви проведете пару годин. Тут знаходиться парк атракціонів з проржавілим колесом огляду і дитячими машинками з облупленою фарбою - все виглядає як в хорор. Катастрофа сталася 26 квітня, а ці атракціони повинні були відкрити на травневих святах.

  У парі кроків будинок культури «Енергетик», всередині якого виросли дерева. Кінотеатр «Прометей», готель «Полісся», школа. На покинутих будівлях похмурі графіті: тіні дітей, знаки радіації і малюнки. Заходити в будинки  не можна, там може бути сильна радіація, але дозволяють зайти  в «Енергетик» - там порожньо, тільки малюнки на стінах. Тут є приміщення, завалені протигазами і спецодягом, які залишили ліквідатори. У залишених квартирах житлових будинків багато винесли і переворушили вандали, які були тут у перші роки. У Прип'яті працює позмінно близько тисячі співробітників. Їх можна побачити, коли приїжджаємо поїсти в їдальні. Люди в хімзахисту і масках йдуть з обіду. У Прип'яті і зараз триває ліквідація наслідків катастрофи. Поруч зі столовою є свій дозиметричний контроль. Після обіду можна піти подивитися на двометрових сомів, які водяться в штучному ставку-охолоджувачі реакторів атомної електростанції. А в завершенні сфотографуватися на майданчику, звідки ідеально видно АЕС і де дуже сильно «фонить», тому селфі потрібно робити швидко. На виїзді з міста, дорогу може перебігти  табун коней. Це коні Пржевальського - поширений вид в зоні відчуження. Тут також багато лисиць, зайців, косуль, вовків.

 

Що вдягнути і як себе поводити на екскурсії 

  Хтось приїжджає в зону відчуження в білому маскувальному костюмі. Але спецодяг не обов'язковий. Досить закритого одягу і закритого взуття на товстій підошві (черевики, кросівки). Здебільшого, закриті речі потрібні не для захисту від радіації, а для захисту від травм і порізів. Ну і ще забороняють наступати на мох, який проростає на стежках по маршруту: у нього високий радіаційний фон, - деякі носять бахіли. Радять мати головний убір або толстовку / куртку з капюшоном? а для особистих речей - звичайний міський рюкзак. Навесні і влітку тут є кліщі. І потрібно взяти з собою плащ-дощовик. Але лякатися «радіоактивних опадів» не варто, дощі в зоні відчуження не є небезпечними. Мобільний зв'язок  слабкий  в зоні відчуження. Зазвичай ті, хто часто буває в зоні, беруть з собою рації.

 

Чи треба вживати запобіжних заходів безпеки на ескурсійному турі в Чорнобиль?

  Офіційні методи профілактики не підтверджують, що алкоголь  сприяє виведенню радіації з організму. Так що поширена порада випити після відвідування Чорнобиля - народна байка.  Ще ви можете почути про те, що треба прийняти йод - так робити не потрібно, його для профілактики застосовують не у всіх випадках, а якщо у вас добре працює щитовидна залоза, надлишок йоду вам зашкодить. Ліки для профілактики променевої хвороби є, але вони застосовуються тільки за призначенням лікаря - у них є чіткі протипоказання, обмеження і побічні ефекти.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник