Чим саморізи відрізняються від шурупів?

Визначення шурупа і саморіза

   Шуруп - кріплення, що являє собою металевий стержень з гвинтовою різьбою і голівкою. Ділиться на дві частини - верхня  без різьби і нижня часина  містить гвинтову різьбу яка закінчується гострим кінцем. Форми головки  залежать від функцій, які вона виконує: шестигранна, напівкругла або потайна.

   Саморіз - кріплення, що являє собою металевий стержень з спеціальною  різьбою по всій довжині, яке не потребує для свого застосування спеціальних приготуваннь отвору, а утворює його самостійно в процесі закручування в виріб.

 

 

Яка різниця між саморізами та шурупами?

   Необхідно відзначити, що саморізи і шурупи  - це одна і та ж деталь, що має відмінності в показниках крихкості. Наприклад, перші незамінні для кріплення об'ємних і легких матеріалів, але при кріпленні елементів, здатних створити великі навантаження, від цієї деталі краще відмовитися. В іншому випадку саморіз може зламатися. 

  Саморізом називають певний різновид шурупа, що має таку особливість, як здатність самостійно нарізати різьблення, що частково закладено в назві. Основною відмінністю цього виду кріплення від інших шурупів є існування у нього:

  • більш тонкого стержня;
  • збільшеної висоти витка різьби при рівному діаметрі з іншими шурупами.

  У зв'язку з усім вищесказаним, не варто вживати вираз "шурупи і саморізи", оскільки саморіз всього лише різновид шурупа. Більш того, можна стверджувати, що будь-який шуруп - саморіз по своїй суті, будучи гвинтом, який теж вкручується в отвір, просто заздалегідь підготовлений. Різьбу при цьому для нього нарізати не буде потрібно, це він робить сам. Таким чином, самостійне нарізування різьби -  його невід'ємна властивість.

 

Переваги кожного виду кріплення для певних задач

   Завдяки особливостям під час виготовлення в саморізів міцність більша, ніж у звичайних шурупів, тому вони можуть витримувати більші навантаження і використовуватися для закріплення більш масивних деталей. Але є одна особливість у них, яку завжди потрібно враховувати - вони бояться ударних навантажень, так як завдяки загартовуванню, є більш крихкими, ніж звичайні шурупи. Тому, залежно від конкретних вимог в різних ситуаціях, слід застосовувати або один, або інший вид кріплення, враховуючи поточну ситуацію і умови.

   Наприклад, для дуже крихких деталей використання саморізів небажане, бо воно може призвести до їх розтріскування і руйнування цілого виробу або його естетичних якостей. Це обовязково треба враховувати в своїй роботі при застосуванні такого кріплення.

  В кінці XX століття, коли на будівельний ринок стали виходити конструкції з гіпсокартону,  даний матеріал набув такої популярності, що його використовували практично для будь-яких цілей: виготовлення міжкімнатних перегородок, оздоблення стель, спорудження шафок і т. п. Стали пред'являтися підвищені вимоги до кріпильних матеріалів. Ось тоді і з'явилися саморізи - загартовані шурупи з гострими кінцями. Вони не вимагали попередньої підготовки отворів, за рахунок чого стали широко використовуватися на будівельному ринку. Спочатку новий вид кріплення отримав назву «єврошурупи», але з часом назва відпала, і він дістав свою сучасну назву. 

  Майстри не раз стикалися з ситуацією, коли головки кріплення просто відпадали при закручуванні в щільний матеріал. Шуруп при цьому може погнутися, але не зламатися. Кілька десятків років тому шурупи виготовлялися з м'якого матеріалу, що серйозно ускладнювало роботу з ними.  Доводилося забивати шурупи молотком, тому високі показники міцності на розлам у кріпильних елементів перевірені багатьма роками практичної роботи.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник