Які радіатори опалення краще вибрати для приватного будинку?

  Від правильного вибору радіатора опалення залежить працездатність і довговічність всієї системи опалення. Не існує єдиної правильної відповіді на питання «Які радіатори опалення краще для приватного будинку?». А можливо, кращим варіантом для вашого будинку буде теплий електричний плінтус!?

  Для кожного конкретного типу радіатора необхідно враховувати свої характерні особливості експлуатації. На відміну від квартири з центральною системою опалення, приватний будинок має автономну систему опалення. На практиці це має як свої переваги: повний контроль над управлінням системою, індивідуальний підбір теплоносія під систему опалення, так і свої недоліки: проектування і обслуговування всієї системи опалення лягає на плечі власника будинку. Найпоширеніша помилка власників приватних будинків - це повна довіра будівельникам в питаннях організації системи опалення. На жаль, не у всіх з них рівень компетенції на висоті, а часто і зовсім будівельники мають поверхневі знання про опалення.

   Проектуванням та монтажем системи опалення повинні займатися спеціальні інженерні компанії, які професіонали в цьому питанні і в курсі актуальних тенденцій на ринку. Якщо ж Ви вирішили самостійно вникнути в суть справи, дана стаття розповість як вибрати радіатори опалення для приватного будинку salon-tepla.com.ua

 

Трохи про теплоносії в радіаторах

 

  Є два типи теплоносія для радіаторів: вода і антифриз. Під водою, як правило, мається на увазі дистильована вода, очищена від різних домішок. Незамерзаючий теплоносій теж різниться за складом: на основі гліцерину, етиленгліколю та пропіленгліколю. Якщо ви живете в будинку рідко, що не буваєте в ньому взимку і відключаєте електрику, значить в якості теплоносія вам не можна використовувати воду. Інакше в перші ж заморозки ваші радіатори і вся система опалення вийдуть з ладу з дуже сумними наслідками. Тому необхідно використовувати антифриз. Якщо ж ви плануєте проживати в будинку постійно і у вас немає критичних перебоїв з електрикою, то використовуйте дистильовану воду: це забезпечить максимальний термін служби будь-яких радіаторів. Воду зливати не потрібно протягом усього терміну експлуатації радіаторів. 

 

Види радіаторів опалення для приватного будинку: переваги і недоліки кожного типу

 

   Тепер можна перейти безпосередньо до самої суті питання і розібратися які вибрати радіатори опалення для приватного будинку?

На сучасному ринку представлені наступні типи радіаторів:

  • біметалічні cекційні
  • алюмінієві cекційні
  • сталеві панельні
  • чавунні сталеві трубчасті

 

 Біметалічні (секційні) радіатори для приватного будинку

 

  Біметалічні радіатори складаються з двох типів металу. Внутрішні поверхні, дотичні з теплоносієм, виготовляють  зі сталі. Зовнішні поверхні - складаються з алюмінію. Виділимо основні переваги та недоліки радіаторів з біметалу.

Переваги біметалевих радіаторів. Високий робочий   тиск (24  атм ). Універсальність у використанні - підходить для будь-яких систем опалення з різними видами теплоносія. Тривалий термін експлуатації - 25-35 років. 

Недоліки біметалевих радіаторів. Більш висока вартість у порівнянні з панельними сталевими і алюмінієвими радіаторами. Розраховані на невеликі площі - найбільший радіатор опалює 25-30 м2 (для порівняння найпотужніший панельний радіатор опалює 130 м2.). 

 У загальному і цілому біметалічні радіатори найбільш універсальні з усіх інших. Якщо ви не впевнені у виборі радіаторів для своєї системи опалення, щось не дивлячись можна купувати саме біметалічні радіатори.

 

  Алюмінієві (секційні) радіатори для приватного будинку

 

   Алюмінієвий радіатор часто зовні схожий на біметалічний, але складається повністю з алюмінію. Звідси має свої переваги і недоліки. 

  Переваги алюмінієвих радіаторів.  Висока тепловіддача - максимально швидко прогріває приміщення. Легка вага - алюміній найлегший метал, який використовується для виробництва радіаторів, що спрощує транспортування, розвантаження-навантаження і монтаж. Невисока вартість - за ціною порівнянні з панельними сталевими.

Недоліки алюмінієвих радіаторів. Алюміній чутливий до складу теплоносія - вода з вмістом лугу більше, ніж PH-8 або антифриз з високою кислотністю викликають корозію і руйнування алюмінію. Несумісність з мідною котельнею - мідні труби і запірна арматура неприпустимі в системі опалення з алюмінієвими радіаторами.

   Варто зазначити, що алюмінієві радіатори сильно відрізняються за якістю залежно від виробника. Високоякісні відрізняються більш гладкими внутрішніми і зовнішніми поверхнями, більш якісної зварюванням і, відповідно, більш тривалим терміном експлуатації. При використанні в якості теплоносія дистильованої води, термін служби алюмінієвих радіаторів значно підвищується. Найбільш слабким місцем алюмінієвих радіаторів є зварні шви і місця з'єднань, саме з них починається руйнування металу. При використанні антифризу, вкрай рекомендуємо використовувати гумові прокладки та ущільнювачі найвищої якості. Антифриз через свою підвищену плинність часто викликає протікання в місцях з'єднань і порушення герметичності системи. А потрапляння кисню в систему - це одна з основних причин корозії радіаторів з будь-якого металу.

 

Сталеві панельні радіатори для приватного будинку

 

   Сталеві панельні радіатори складаються листів сталі товщиною 1,2-2 міліметрів, зварених між собою, що тягне характерні переваги та недоліки.

Переваги сталевих панельних радіаторів. Висока тепловіддача - максимально швидко прогріває приміщення. Найнижча вартість - дешевше будь-яких інших радіаторів. Великий перелік типорозмірів - можна підібрати 1 радіатор на площу до 130 м2. 

Бічне підключення - як базова опція для будь-якого типорозміру радіатора.

Недоліки сталевих панельних радіаторів. Не витримують гідроудари - максимальний тиск на розрив 16 атм. Не рекомендується спускати теплоносій - на тривалий час (це відноситься до будь-яких радіаторів, але у сталевих панельних тонші стінки, тому швидше проржавіють від окислення).

 Відзначимо і таку перевагу -  широкий модельний ряд батарей з нижнім підключенням. Якщо по проекту вашого будинку труби системи опалення прокладені в підлозі і підводяться до радіатора знизу, то з високою часткою ймовірності вам підійдуть саме сталеві панельні вироби. Адже секційні радіатори з нижнім підключенням коштують значно дорожче, ніж з бічним. Якщо у вас немає підвищених вимог до дизайну, а також ціна має значення, то сталеві панельні радіатори будуть кращим вибором для вашого приватного будинку.

 

Чавунні радіатори для приватного будинку

 

   Чавунні радіатори сьогодні використовуються досить рідко, проте знаходять свого споживача, так як мають свої переваги.

Переваги чавунних радіаторів. Довгий термін експлуатації (при відсутності різких перепадів температури). Тривала інертність обігріву - добре обігрівають і довго зберігають тепло при відключенні опалення. Нечутливий до теплоносія з агресивним хімічним складом. Недоліки чавунних радіаторів. Більш висока вартість - вартість секції дорожче біметалу. Дуже важкі - до 50 кг і навіть більше на одну батарею. Чутливі до різких перепадів температури теплоносія. Погано регулюється температура - неможливість використання терморегулювальних головок. Тепловіддача стає гірше з часом - пориста поверхня чавуну всередині і зовні сприяє заростанню радіатора, аж до виходу з ладу окремих секцій. Потрібна більша кількість теплоносія - в порівнянні з алюмінієвими, біметалічними і сталевими панельними радіаторами.

   Чавун метал дуже твердий, але досить крихкий, - він не витримує різкі стрибки температури, тому необхідно правильно спроектувати і налаштувати опалювальну систему. Як правило чавунні радіатори фарбують в коричневий або інший темний колір.

Велика ємність чавунних виробів зажадає і набагато більше теплоносія, а отже покупку більшого котла і додатковий витрата на оплату електроенергії, що вимагається для нагріву теплоносія. У загальному і цілому чавунні радіатори цілком підходящий варіант для приватного сектора, якщо вас не лякає вага, який досягає 50 кг на одну батарею з 7 секцій. Це накладає певні незручності при транспортуванні і монтажі. І ще знадобиться робити посилені кріплення для таких радіаторів. Чавунні радіатори - найпопулярніший тип радіаторів в минулому, сьогодні використовується вкрай рідко, оскільки програє за всіма пунктами одному з сучасних типів: алюмінієвим, сталевим, біметалічним.

 

Сталеві трубчасті радіатори для приватного будинку

 

   Сталеві трубчасті радіатори повністю складаються зі сталі і, на відміну від тонких листів сталі в панельних радіаторах, мають пристойну вагу.

Переваги сталевих трубчастих радіаторів. Сучасний і стильний зовнішній вигляд. Велика кількість розмірів, форм і кольорів.

Недоліки сталевих трубчастих радіаторів. Не витримують гідроудари - робочий тиск - 10 атм, на розрив - 16 атм, такий ж як і у сталевих панельних. Найвища вартість серед усіх інших типів розглянутих радіаторів.

При всій своїй ексклюзивності і дорожнечі трубчасті сталеві радіатори не відрізняються довговічністю і хорошими експлуатаційно-технічними характеристиками. Ні з різкими перепадами температури теплоносія, ні з гідроударами цей тип батарей не впорається. Основна сфера застосування цих радіаторів - ефектний елемент дизайну. Фахівців інтер'єру може порадувати розмаїття форм, орієнтацій і розмірів. Наприклад, можна встановити довжелезну гармошку до 40 секцій, без втрати теплової потужності. А у вузькому отворі можна поставити вертикальну сталеву трубчасту батарею 1,8 метра у висоту. Висновок. Сталеві трубчасті радіатори найчастіше використовуються в дорогих інтер'єрах, коли є достатній бюджет на реалізацію відповідної опалювальної системи.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник