Сучасні технології очищення зерна, як запорука успіху.

Очищення зерна як важлива складова успішного агробізнесу

  Первинне очищення зерна застосовується особливо перед сушінням у навісних сушарках, перед завантаженням у елеватори та перед продажем. Ретельне очищення найчастіше проводять після сушіння зерна та на насіннєвих підприємствах. Машини  для очищення та сортування зерна застосовуються у: пунктах збору зерна, сільськогосподарських складах зерна, складах насіння та млинах. Ці пристрої можуть бути стаціонарними або транспортабельними. Переносні - невід’ємна частина комбайнів. Нове покоління кадрових сепараторів, нові розробки від aeromeh, сепаратор САПР із вбудованим скальпером можна подивитися тут  grain cleaning, а також дізнатися докладнішу інформацію, асортимент та ціни.

Попереднє очищення зерна
 
  Для попереднього очищення зерна зазвичай використовують прості пневматичні пристрої, які використовують повітряний потік для відділення залишків половиви та пилу (аспіратори). Використання цих пристроїв підвищує чистоту зерна та доповнює прибиральну секцію зернозбирального комбайна. Ці очищувачі можуть бути пристроями з вертикальним пневматичним каналом, виконаним у формі конуса. Забруднене зерно скидається із жолоба у закритий внутрішній простір пневматичного каналу, де воно потрапляє на конічний диск, з якого через отвір у потоці повітря тече до випускної лійки. Повітря, що всмоктується вентилятором, піднімає легкі домішки та пил. Більшість із цих забруднювачів відокремлюються від повітря в циклоні. Зазор між повітряним каналом і лезом регулюється підняттям або опусканням леза. Пропозиція пневматичних пристроїв та очищувачів для попереднього та ретельного очищення велика.
  Повітряно-ситові очищувачі найчастіше застосовуються на сільськогосподарських складах. У цих очищувачах зерно відокремлюється від домішок у повітряному потоці та на екранах різного розміру та форми отворів. Решета можуть мати круглі або довгасті отвори (розташовані паралельно або по діагоналі). Вони призначені для попереднього очищення або, після відповідних змін екрану, для постійного ретельного очищення.  Як правило, вони додатково оснащуються трієрами, тобто пристроями, в яких зерна відокремлюються відповідно до їх довжини.
  Існує три основні робочі групи очищувачів: зарядний бункер з обладнанням, сито-сито та пневматичний розподільник. Ці блоки розміщені на загальній закритій рамі і утворюють компактне ціле. Екран зазвичай має два екрани, розміщені один над одним, встановлені в коробці, підвішеній на гнучких опорах, здійснюючи зворотно-поступальні рухи. На верхньому решеті відокремлюються грубі домішки: солома, частини колосків  тощо, які заштовхуються скребком у дренажний жолоб. У нижній частині відсіваються частинки, важчі та дрібніші за основне зерно, такі як: пісок, частини лушпиння та насіння бур’янів. Пневматичний розподільник складається з двох аспіраційних каналів із заслінками, що регулюють потік повітря від вентилятора. У зоні попереднього очищення в першому аспіраційному каналі від зерна відокремлюються легкі домішки та пил. У другому аспіраційному каналі, кінець якого розташований на виході зерна з нижнього сита, зерно відокремлюється на основі різної швидкості підйому частинок: піднімаються леткі домішки. 
  При очищенні насіння воно направляється далі через відповідне жолоб до збірного елемента, що знаходиться в нижній частині машини. У триерах зерно додатково сортується за довжиною, завдяки чому, залежно від типу використовуваного циліндрового циліндра, довгі або короткі домішки відокремлюються від необхідного матеріалу. Діаметр і глибина гнізд залежать від довжини та середньої товщини зерна. У
 
Сортувальники
 
  Поділ зерен за розміром (шириною та товщиною) забезпечується сортувальниками. Вони використовують екрани з круглою або довгастою сіткою. Вони сортують зерна, вже очищеніза їх довжиною. Калібрування на сортувальнику забезпечує однорідність зерна відповідно до вимог до насіння. Сортувальники насіння є одними з найдорожчих пристроїв. Вони часто поєднують різні методи поділу, використовуючи відмінності в характеристиках зерна та домішках. Ці типи очищувачів, найчастіше універсальні, в основному використовуються у спеціалізованих фермах, що виробляють насіннєвий матеріал. В універсальних очищувачах після вимкнення триеру зерно очищають для споживання або для корму.
  Чистота зерна важлива при продажу зерна, де ступінь забруднення найбільше впливає на якість партії, що доставляється. Існують мінімальні вимоги до якості придбання зернових культур. Для звичайної пшениці вони (у відсотках):
 
  • максимальний вміст домішок - 12,
  • бите зерно - 5,
  • супутні забруднювачі - 7,
  • пророщене зерно - 4,
  • термічно пошкоджене зерно - 0,5,
  • небезпечні забруднювачі - 3,
  • інше насіння - 0,1,
  • пошкоджені зерна - 0,05,
  • гниле зерно - 0,05,
  • мертві комахи - 0,05.
 
  Як бачимо, загальний вміст забруднень в пшениці не може перевищувати 12%. Більше того, в пшениці не повинно бути сторонніх неорганічних матеріалів.
 
Приклад лінії попереднього та дрібного очищення для післязбиральної підготовки зернових культур та виробництва насіння:
 
  • машина попереднього та тонкого очищення - оснащена спеціальною системою очищення, що дозволяє універсально використовувати як попередній сепаратор, інтенсивний та насіннєвий сепаратор для зернових та дрібного насіння;
  • сортувальний стіл - сортувальні ваги для сортування відповідно до питомої ваги матеріалу;
  • триєр - використовується для очищення, сортування насіннєвого зерна, відокремлює зерновий матеріал відповідно до довжини зерна;
  • зерноочисник - застосовується для безперервної вологоїочистки зерен злаків та дрібного насіння.
Правильний вибір системи очищення
 
  Тип пристрою для чищення повинен залежати від потреб ферми. Пристрої, які використовуються для очищення та сортування зерна, також відіграють важливу роль у фермерських господарствах, що виробляють рослинні та тваринні продукти (власні корми). Відходи, отримані під час очищення (бите зерно, нерозвинене зерно, пророщене зерно), можна використовувати на корм. Дуже важливим елементом при встановленні очищувача на лінії з переробки зернових культур є регулювання його продуктивності до інших пристроїв, з якими він працює. Під час експлуатації очищувача слід подбати про розмір аспіраційного отвору, правильний підбір сит та їх очищення відповідно до інструкції з експлуатації. Умовою правильної роботи є правильна установка бункера для очищеного зерна та збору домішок. Для належної роботи   повинен бути забезпечений легкий доступ з усіх боків машини.


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник