Декоративна штукатурка - недооцінені можливості і нові перспективи застосування в дизайні інтер'єру

Декоративна штукатурка - недооцінені можливості і нові перспективи застосування в дизайні інтер'єру

 

   Штукатурка - шар розчину або гіпсу, що покриває поверхні стін, стель, колон, стовпів тощо всередині та зовні будівлі. Її завданням є захист поверхні від впливу погодних умов (у випадку зовнішніх штукатурок), захист від впливу внутрішніх факторів (наприклад, пара), вогню (дерев'яні елементи) та надання елементам будівлі естетичного вигляду. Штукатурка також використовується як базовий шар для елементів, які потребують гладкої основи (пінополістирольні плити, керамічна плитка) - тоді зазвичай використовується цементна, цементно-вапняна або гіпсова. Декоративна штукатурка - це різновид штукатурки, оздоблювального матеріалу на основі синтетичного або мінерального сполучного з додаванням різних наповнювачів і добавок, а також саме покриття, отримане в результаті його використання. Декоративна штукатурка здавна є самостійним видом внутрішнього оздоблення стін і, на відміну від звичайної штукатурки, крім напилення і грунтовки має ще й декоративний покривний шар. Ознайомитися більш детально з її видами, особливостями та нюансами застосування можна на прикладі декоративної штукатурки Єльф на сайті виробника, де є дуже гарно все розписано.

 

Види декоративної штукатурки


   Традиційні штукатурки виготовляються як одношарові (сирі, лише грубо вирівняні, підсобні приміщення, погреби тощо), дво- або тришарові.

Поділяються:

За місцем нанесення штукатурки можна розділити на зовнішні та внутрішні;

за якістю та технікою видимої поверхні: звичайні штукатурки, дорогоцінні штукатурки, пластикові будівельні штукатурки, спеціальні штукатурки;

спосіб виконання: штукатурки, виготовлені вручну або механічно;

вид використовуваного матеріалу: цементні , цементно-вапняні, вапняні , гіпсові штукатурки.

  Зовнішній шар тришарової штукатурки називається штукатурною обробкою .

 

 Дорогоцінні штукатурки 


  Штаблатура - вапняно-гіпсова штукатурка, нанесена на основну тришарову штукатурку з повністю гладкою поверхнею. Ліпнина - імітація полірованого мармуру.

   Штукатурки, оброблені після затвердіння розчину:

миюча штукатурка - на стіну наносять шар кольорової гальки, на незатверділу грунтовку наносять шар кольорової гальки, потім перше миття, друге через 2-3 дні, стіну миють 10% розчином соляної кислоти.

 

Декоративні штукатурки


   Крапчаста - зроблена щіткою, мітлою, пістолетом-розпилювачем, кельмою в звичайних ступках, зіркова штукатурка, тобто накладається штукатурка із зазорами.

 

Спеціальні штукатурки

/
   Водонепроникні - отримують шляхом відповідного підбору компонентів, використання герметизуючих домішок та загущення штукатурки під час її нанесення.

Теплоізоляційні -  наносяться на стінах, які є недостатнім бар'єромдля холоду. Вони відрізняються від звичайних штукатурок тим, що для них використовуються легкі заповнювачі. Це можуть бути пічний або доменний шлак, газобетонний щебінь, спеціальні легкі керамічні заповнювачі, гранули полістиролу. Вапно або гіпс - найкращі в’яжучі речовини для розчинів на основі пічних шлаків. Для інших заповнювачів використовується цементний в’яжучий засіб. Теплоізоляційні штукатурки виготовляються у вигляді двошарових штукатурок, товщина яких варіюється від 3 до 5 см. Обробку поверхні найчастіше виконують тонкошаровими штукатурками.

   Захист від випромінювання - застосовується у фізичних лабораторіях, рентгенівських кабінетах. Вони відрізняються від звичайних штукатурок використанням важкого заповнювача, який додається у співвідношенні 2 частини до 2 частин піску та частини цементу. Розчин, як і у випадку з водонепроникними штукатурками, складається з невеликої кількості води. Як важкий заповнювач використовують барит (BaSO4) з розміром зерен 0,05 ÷ 2 мм, лімоніт або сталеві брухти.

 

Стандартні штукатурки


   Штукатурка категорії 0 (підсобні приміщення, одношарові штукатурки). Штукатурка категорії 1 (нанесення та вирівнювання, одно- або двошарові штукатурки). Категорія 2 штукатурки (двошарова штукатурка з рівно зашпакльованою поверхнею). Категорія 3 штукатурки (тришарова штукатурка, як у категорії 2 + фінішне покриття, рівно зашпакльована.

   Штукатурки з пластикових наповнювачів - гіпсокартонні , тонкошарові штукатурки із спеціальних, фабрично підготовлених покриттів, нанесених на гладкі бетонні основи, шар утеплювача ( мінеральна вата , полістирол ). Спеціальні штукатурки - водостійкі, термостійкі, протирадіаційні тощо, виготовлені за ретельно підібраними рецептами. Крім того, можна виділити такі: суха штукатурка - виготовляється з гіпсокартону, приклеєного до стіни гіпсом, або пригвинченого до каркаса алюмінієвої фурнітури (залежно від відхилень на торці стіни);гіпсові шари - тонкі штукатурні шари (товщиною приблизно 1-3 мм), нанесені на її поверхню.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник