Вітамін Д в організмі: дефіцит і можливі проблеми

Вітамін Д в організмі: дефіцит і можливі проблеми


   Вітамін Д дуже важливий для здорового функціонування організму. Тому варто знати, де його можна знайти, чому його слід доповнювати, як проявляються його надлишок і недостача і які тести слід провести для визначення його рівня. 


Що таке вітамін Д?


   Під назвою вітамін Д  мається на увазі дві хімічні речовини: 

  • вітамін D2, або ергокальциферол,  
  • вітамін D3, або холекальциферол. 

   Вітамін D2  міститься в грибах і рослинах, а вітамін D3 - в продуктах тваринного походження, але в основному він виробляється в результаті синтезу в шкірі під впливом УФ-випромінювання. Ось чому багато людей часто страждають від дефіциту вітаміну Д - його основним джерелом є шкіра, а в деяких областях важко знайти сонце протягом багатьох місяців в році. Коли мова йде про дослідження, дефіцит або властивості вітаміну Д, мається на увазі конкретно вітамін D3


Які властивості вітаміну Д?


   Вітамін D впливає на експресію близько 300 генів, що становить близько 3 відсотків геному людини. Він необхідний для правильного функціонування імунної системи, а також бере участь в процесі ділення клітин. Він регулює всмоктування фосфору і кальцію з шлунково-кишкового тракту, а також підтримує рівень кальцію в крові в межах норми. Вітамін Д також допомагає підтримувати в тонусі кістки і зуби. Більш того, вітамін D зменшує запалення в організмі, а також впливає на секрецію інсуліну, тому він важливий для підтримання належного рівня глюкози в крові.


  Який тест потрібно провести, щоб перевірити рівень вітаміну Д в організмі?


   Рівень вітаміну Д в організмі перевіряється шляхом тестування концентрації метаболіту 25 (OH) D3 в сироватці крові. Як би складно це не звучало, тест - це просто зразок венозної крові. До аналізу не потрібно готуватися, не потрібно проводити його натщесерце, можна зробити це в будь-який час доби. Також немає необхідності припиняти прийом добавок вітаміну D перед тестом, але необхідно повідомити людині, що бере кров, про ліки і добавки, які пацієнт приймає.


Кому слід пройти тест на вітамін Д?


   До груп особливого ризику дефіциту вітаміну Д входять люди, які страждають:

  • пухлинами,
  • алергією (бронхіальна астма, атопічний дерматит),
  • остеопорозом,
  • на цукровий діабет,
  • гормональними порушеннями,
  • аутоімунні захворювання (хвороба Хашимото, ревматоїдний артрит),
  • ішемічною хворобою серця,
  • захворюваннями нирок (камені в нирках, ниркова недостатність),
  • захворюваннями печінки (холестаз, печінкова недостатність, неалкогольна жирова хвороба печінки),
  • люди з гіпертонією,
  • люди з порушеннями ваги і т.д.


   Людям з вищевказаних груп можуть знадобитися інші - більш високі дози вітаміну Д, про що завжди слід консультуватися з лікарем.

   Дефіцит вітаміну D може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань і збільшити ризик ожиріння, а також появи аутоімунних захворювань (ревматоїдний артрит, розсіяний склероз) і раку (грудей, простати і товстої кишки). Нестача вітаміну D в утробі матері може вплинути на неправильний розвиток мозку дитини. Важливо відзначити, що дефіцит вітаміну D часто виникає восени і взимку, коли є недостача  сонячного світла, але це також відбувається в більш теплу пору року, тому що багато хто використовує сонцезахисний крем не зовсім правильно.



Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник