Як укласти контракт із медиком

23 березня, 2018 (20:18:13)

Кожен українець зможе обрати лікаря незалежно від місця проживання. З ним обов’язково треба буде підписати електронну декларацію.
 Якщо ви живете на Каскаді, а лікар, якому довіряєте, – працює в поліклініці на іншому кінці міста, – це ваше право. Аби обрати «свого» лікаря, з слід підписати декларацію – тобто угоду між лікарем і пацієнтом.  Підписання угоди має відбутися виключно в електронному вигляді і підпис лікаря на цій декларації повинен бути лише «цифровий». Після електронного укладання декларації її можна роздрукувати. Таке підписання угоди між лікарем і пацієнтом необхідне, щоб «370 гривень пішли за пацієнтом». На кожного пацієнта держава буде надавати 370 грн на рік через національного страховика – Національну службу здоров’я України, яка зараз створюється. І з цієї суми будуть гроші перераховуватись і на зарплату, і на покриття лабораторного обстеження, проведення тестів в амбулаторії чи на дільниці. Це почне діяти в Україні з липня 2018 року, а з 2019-го – буде єдиним механізмом співпраці між пацієнтом і сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. І така допомога для пацієнта буде безкоштовна. Проте це не означає, що людина може щотижня чи щомісяця приходити на прийом до сімейного лікаря. Тільки в середньому 4-6 разів на рік. Безкоштовною буде вся первинна допомога – тобто звернення до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра (за умови підписання декларації), екстрена допомога при загрозливих для життя станах, невідкладна стоматологія та паліативна допомога, вакцинація дітей і дорослих наявними вакцинами.

  Крім того з 2019 року мають будуть нові умови співпраці між пацієнтом і лікарем-спеціалістом. Потрапити на прийом до кардіолога, хірурга, уролога, ревматолога і т.д. можна буде безкоштовно. Однак лише після направлення сімейного лікаря. Якщо звернутися самостійно, без направлення,  треба буде оплачувати прийом лікаря.

МОЗ України каже, що ця оплата буде однаковою в державних, комунальних і приватних клініках. Також безкоштовно не можна буде звернутися напряму з районного містечка до обласної лікарні без направлення лікаря-спеціаліста. Як відомо, 19 жовтня Верховна Рада схвалила фінансування медичної реформи, ініційованої Міністерством охорони здоров’я. Передбачається, що головними змінами реформи будуть: можливість українця самого обрати місце лікування і укладання контракту пацієнта з будь-яким лікарем; лікар отримуватиме зарплатню відповідно до кількості та якості надання послуг; реімбурсація – механізм відшкодування державою вартості ліків під час амбулаторного лікування, призначеного лікарем; держава гарантуватиме фінансування з бюджету пакету необхідних медичних послуг; запровадження страхової медицини за рахунок бюджетних коштів.  



Повернутися до списку новин


Зроблено в Devtrix

Сайт розроблено компанією Девтрікс

Created by Devtrix
Page.if.ua - лічильник